Samsun ili tıbbi atık yönetimi
Medical waste management in samsun
- Tez No: 390483
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi atık, tıbbi atık yönetimi, Samsun, Medical waste, medical waste management, Samsun
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmanın amacı Samsun'daki tıbbi atık yönetimini incelemektedir. Tıbbi atık yönetimi organizasyonundan Samsun Büyükşehir Belediyesi sorumludur ve belediye yetkilileri bu organizasyonu özel sektör kuruluşlarını kullanarak mümkün kılmışlardır. Tıbbi atıkların toplanma, taşınma ve sterilizasyon aşamaları yetkili özel kuruluşlar tarafından düzenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Yönetimin son aşaması sterilize edilmiş tıbbi atıkların Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir merkezindeki evsel atıklarla birlikte düzenli depolanmasıdır. Çalışmanın amacına ulaşabilmesi için şehir merkezinde konumlanmış 5 hastanenin tıbbi atık yönetimi incelenmiştir. Bu hastaneler Medicana International Hastanesi, Medical Park Hastanesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Gazi Devlet Hastanesi'dir. Bu çalışmanın sonucunda elde edilen veriler Samsun'daki yatak başına düşen ortalama tıbbi atık miktarının 0.91 kg/gün olduğunu, en yüksek ortalama tıbbi atık miktarının Medical Park Hastanesi'nde ve en düşük ortalamanın Medicana Internetional Hastanesi'nde ortaya çıktığını açık bir şekilde göstermektedir. İncelenen hastanelerin tıbbi atık miktarlarında mevsimler arasında belirgin bir değişim görülmemiştir. Araştırmaya konu olan hastanelerde bina içindeki tıbbi atık toplama şeklinin özensiz olduğu, özellikle geçici depolama bölümleri hijyenik sorunlara neden olabileceği görülmüştür. Taşıma ve sterilizasyon aşamalarının ise yönetmeliklere uygun şekilde gerçekleştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the management of health care waste in the metropolitan city of Samsun. Samsun Metropolitan Municipality is responsible from the organisation of medical waste management. Municipal Authority makes this organisation possible by using private sector companies. Collection, transportation and sterilization stages are well organized by the authorized private companies. The final stage of the management is controlled deposition made by Metropolitan City Municipality together with household waste of the city center. To reach the aim of the study 5 main hospital situated in the central area of the metropolitan city center were chosen for medical waste management. These are; Medicana International Hospital, Medical Park Hospital, Ondokuz Mayıs University Hospital of Faculty of Medicine, Samsun Training and Research Hospital and Gazi State Hospital. The results obtained from this study clearly showed that the average medical waste amount in Samsun is 0.91 kg/day, the maximum amount comes from Samsun Training and Research Hospital, while the minimum average amount is arising in Medicana International Hospital. There is no significant variation between the seasons in all hospitals under investigation. In all hospitals investigated, the collection of the medical wastes within the buildings are generally poor organised. Particularly temporary deposition places pose some hygenic problems. The transportation and sterilization stages generally fit with the legal instructions.