Foeniculum vulgare miller (rezene) bitkisinin fitoterapide kullanımı
The usage of foeniculum vulgare mill. in phytotherapy
- Tez No: 565038
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN İREM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Foeniculum vulgare Mill, Rezene, Fitoterapi, Foeniculum vulgare Mill, Fennel, Phytotherapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Foeniculum vulgare Mill., dünyanın çeşitli yerlerinde, Antik Çağlardan beri geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. ''Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. vulgare (acı rezene)'' ve ''Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. dulce (Miller) Batt. & Trab. (tatlı rezene)'' olmak üzere iki alt türü vardır. Ülkemizde halk arasında ''Saçı, Arap Saçı, Meletüre, İrziyan, Mayana, Razıyane, Cumhur, Çumra, Isıra, Sincibil, Sincilip, Rezdene, Sarı Ot'' olarak adlandırılışları mevcuttur. Dünyada Avrupa'nın orta, güney ve batısında, Afrika'nın kuzeyinde ve Asya'nın güneybatı kesiminde yetişmektedir. Türkiye'nin kuzeyinde bulunan İstanbul, Zonguldak, Kastamonu, Artvin, Bursa, Çanakkale, Kırklareli, Kocaeli, Samsun, Sinop, Trabzon illerinde ve güneyde Hatay ili Amanos dağlarının bulunduğu bölgede dağılım göstermektedir. Foeniculum vulgare Miller meyveleri %2-6 oranında uçucu yağ taşımaktadır. Bu uçucu yağın %60'ından fazlasını transanetol (%50-75), %15'inden fazlasını fenkon (%12-33) ve %5'ten az kısmını östragol (%2-5) oluşturur. Bitkinin meyvesi ve uçucu yağı kullanılmaktadır. Bilimsel çalışmalarla uçucu yağının antibakteriyel, antifungal, antioksidan, hepatoprotektif, gibi pek çok tıbbi etkisinin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The usage of Foeniculum vulgare Miller (Fennel) in Phytotherapy Foeniculum vulgare Mill. has been widely used in traditional medicine since ancient times in various parts of the world. There are two subspecies that have named ''Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. vulgare (bitter fennel)'' and ''Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. dulce (Miller) Batt. & Trab. (sweet fennel)''. In our country, the common names of fennel is ''Saçı, Arap Saçı, Meletüre, İrziyan, Mayana, Razıyane, Cumhur, Çumra, Isıra, Sincibil, Sincilip, Rezdene, Sarı Ot''. It grows in West, South, Central Europe, North Africa and Southwest Asia in the world. It shows distribution in İstanbul, Zonguldak, Kastamonu, Artvin, Bursa, Çanakkale, Kırklareli, Kocaeli, Samsun, Sinop, Trabzon that located in the north of the Turkey and Amanos Mountains' region in Hatay. Fruits of Foeniculum vulgare have essential oil 2-6% which contains more than 60% is transanetol (50-75%), more than 15% is fenchone (12-33%) and less than 5% is estragole (2-5%). The fruits and essential oil of the plants are used. It has been showed that there are many medical effects of essential oil such as antibacterial, antifungal, antioxidant, hepatoprotective, with scientific studies.