Menzelet baraj gölünde (Kahramanmaraş) Silurus glanis (Linnaeus 1766) bireylerinin aylara göre kas dokusu yağ asidi bileşiminin incelenmesi
Exami̇nation of fatty aci̇d c omposi̇ti̇on in muscle ti̇ssue of individuals of Silurus glanis (Linnaeus 1766), li̇vi̇ng in the Kahramanmaras Menzelet dam lake according to months
- Tez No: 390522
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Silurus glanis, yağ asidi bileşimi, Kahramanmaraş Menzelet baraj gölü, Silurus glanis, fatty acid composition, Kahramanmaras Menzelet dam lake
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Kahramanmaraş Menzelet baraj gölünde yaşayan, Silurus glanis (Linnaeus 1766)'in dişi ve erkek bireylerinin kas dokularında yağ asidi bileşimlerinin aylara göre değişimini incelenmiştir. Çalışmamızın amacı, ekonomik öneme sahip olan Silurus glanis türünün, yağ asidi bileşimini belirlemek ve yıllık periyotta yağ asidi oranlarındaki değişimi tespit etmektir. Silurus glanis'in erkek ve dişi bireylerinin kas dokusunda yağ asidi kompozisyonlarının belirlenmesi, GC-MS cihazı (Shımadzu GC2025) kullanılarak yapılmıştır. Buna göre, dişi ve erkek bireylerde sırasıyla yüksek oranda palmitik asit (♀%22,3-♂%24,42), oleik asit (♀%23,02-♂%25,59), palmitoleik asit (♀%12,89-♂%15,19), stearik asit (♀%14,71-♂%9,73) ve dokosaheksaenoik asit (♀%11,30-♂%9,73) elde edilmiştir. Silurus glanis dişi ve erkek bireylerinde toplam 16 çeşit yağ asidi tespit edildi. Özellikle üreme dönemine denk gelen Mayıs ve Haziran ayında dişi bireylerde pentadekonik asit(C15:0), heptadekonik asit(C17:0), araşidonik asit (C20:4) ve lignoserik asit (C24:0) tespit edilmemiştir. Erkek bireylerde ise üreme döneminde Haziran ayında miristik asit (C14:0) ve miristoleik asit (C14:1) tespit edilmemiştir. Çalışmamızda, her iki eşeyde de tüm aylarda toplam doymamış yağ asidi miktarı, doymuş yağ asidi miktarından yüksek bulunmuştur. Tükettiğimiz gıdalardaki yağların, doymamış yağlarca zengin olması önerilmektedir. Sonuç olarak, Silurus glanis türü beslenme için önemli olan doymamış yağlardan oleik asit ve omega-3 bakımından zengin olduğundan tüketiminin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, according to the months, changes in fatty acid composition in muscle tissue of male and female individuals of Silurus glanis (Linnaeus 1766), living in the Kahramanmaras Menzelet dam lake was examined. The aim of our study is to determine the fatty acid combination and identify the annually variation in fatty acid of Silurus glanis kind having an economic importance. Determining in fatty acid composition in muscle tissue of male and female individuals Silurus glanis was performed by using GC-MS device (Shımadzu GC2025). Accordingly, 16 kinds of fatty acids were detected in S. glanis female and male individuals. In particular, this number was found as 12 in females and 14 in males in their reproductive periods. The most abundant fatty acids in male and females were palmitic acid (♀22.3%-♂24.42%), oleic acid (♀23.02%-♂25.59%), stearic acid (♀12.89%-♂15.19%), palmitoleic acid (♀14.71%-♂9.73%) and dokosahekzaenoic acid (♀11.30%-♂9.73%), respectively. Especially, during the breeding period in May and June pentadeconic acid (C15:0), heptadeconic acid (C17:0), arachidonic acid (C20:4) and lignoceric acid (C24:0) have been determined in females. In males, myristic acid (C14:0) and myristoleic acid (C14:1) have been determined in June. In our study, unsaturated fatty acid amount was found higher than saturated fatty acid amount in both sexes in all months. It is recommended that foods we consume should be rich in unsaturated fat. As a result, as Silurus glanis is rich in oleik acid and omega-3 which are significant for nutrition, dissemination of its consumption is recommended.