Nohut (Cicer arietinum L.) ta sıra arası mesafesi ile bitki sıklığının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
Effects of different row spacing and plant density applications on the yield and yield components in chickpea (Cicer arietinum L.)
- Tez No: 390614
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut, Sıra Aralığı, Bitki Sıklığı, Tane verimi, Verim öğeleri, Chickpea, Row spacing, Plant density, Seed yield, Yield components
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma, nohutta farklı sıra aralığı ve ve bitki sıklığı uygulamalarının verim ve verim öğeleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2011 yılında Siirt ili Baykan ilçesinde yürütülmüştür. Deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Çalışmada, bitki boyu, bitkide yan dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, baklada tane sayısı, bitkideki tane verimi, metrekarede bitki sayısı, biyolojik verim, tane verimi, hasat indeksi ve yüz tane ağırlığı değerleri incelenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre sıra arası ve bitki sıklığı uygulamalarının baklada tane sayısı dışında incelenen karakterlere etkisi önemli bulunmuştur. Sıra arası x Bitki sıklığı interaksiyonunun etkisi ise hasat indeksi dışında önemli bulunmamıştır. Çalışmada en yüksek tane verimi 259.7 kg/da ile 25 cm sıra arası mesafesinden ve 269.0 kg/da ile 60 tohum/m2 bitki sıklığından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine the effects of different row spacing and plant density applications on the yield and yield components in chickpea at Siirt-Baykan in 2011. The trial was carried out in a split plot complete randomised block design with three replications. In the study were investigated different characteries such as plant height, branch number per plant, seed number per plant, pod number per plant, seed number per pod, seed yield per plant, harvest index, biological yield, seed yield and 100-seed weight. According to the results of the study, the effects of row spacing and plant density on the all characterries investigataed except of seed number per pod were statistically significant. But the effects of interaction of row spacing and plant desity on the characteries except of harvest index were not significant. The highest seed yield was obtained from application of 25 cm row spacing with 259.7 kg/da and application of 60 tohum/m2 plant density.