Akut myeloid lösemi hastalarında BAP1 ve ANAPC7 gen ekspresyonlarının araştırılması
Investigation of BAP1 and ANAPC7 genes expressions in patient with acute myeloid leukemia
- Tez No: 390791
- Danışmanlar: PROF. DR. MUNİS DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: BAP1, ANAPC7, Akut Myeloid Lösemi, BAP1, ANAPC7, Acute Myeloid Leukemia
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Epigenetik faktörler ve post translasyonel modifikasyonlar farklı hücresel süreçlerin yanı sıra kanser biyolojisinde de kritik rol alırlar. Kanserin genomla bağlantısını anlama çabalarında epigenetik faktörlerin ve post-translasyonel modifikasyonların rollerini saptama çalışmaları artarak devam etmektedir. Geçmişte BRCA-1 geninin tümör süpressör özelliğini artırıcı domain olarak bilinen BAP1, tümör süpressör özelliğinden başka deubikitinasyonda görev alan, histon modifikasyonu, kromatin remodelling fonksiyonları bulunan gendir. Hücre döngüsünün düzenlenmesi, apoptozis, hücre farklılaşması, DNA tamiri ve gen ekspresyonunda görev alır. BAP1 geninin mutasyonları birçok kanser türünde tanımlanmıştır. APC/C ubikitin ligaz aktivitesini barındıran, mitotik süreci kontrolünde görev alan temel proteindir. 14 farklı proteinden oluşur. APC/C, ANAPC7 (APC7 olarak da bilinir) alt ünitesi yoluyla CBP/p300 gibi epigenetik faktörlerle etkileşerek aktive edebilir ve bazı genlerin aşırı eksperese olmasına yol açarak kanser oluşumuna neden olabilir. Çalışmamızda, yeni tanı veya takipteki Akut Myeloid Lösemi hastalarından elde edilen kemik iliği veya periferik kan örneklerinde BAP1 ve APC7 gen ekspresyonları analiz edildi. BAP1 ve APC7 ekspresyonlarının bazı hasta gruplarında kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken bazı hasta gruplarında ise istatistiksel olarak anlamlı bulundu ve aşırı eksprese olduğu gözlendi. Sonuçlarımız, özellikle t(15;17) ve NPM1-A mutasyonu ile bağlantılı AML patogenezinde BAP1 ve APC7 ekspresyonlarının ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Epigenetic factors and post-translational modifications have a critical role in cancer biology as well as different cellular process. Effort to understand the connection of the cancer with the genome and the studies to determine the role of epigenetic factors and post-translational modifications continues to increase. BAP1 gene have functions other than the tumor supressor feature like ubiquitination, histon modification, chromatin remodelling and was known as enhanced domain of tumor supressor feature of BRCA1 gene in the past. BAP1 gene is involved in regulating of cell cycle, apoptosis, cell differentiation, DNA repair and gene expression. BAP1 gene mutations are identified in many cancer types. APC/C is an essential protein that have ubiquitin ligase activity and controls mitotic process. APC/C comprise of 14 different protein. APC/C can activated with the interaction of epigenetic factors such as CBP/p300 via subunit ANAPC7 (also known APC7) and can cause the initiation of cancer by leading to overexpression of several gene. In our study, we analyzed BAP1 and APC7 genes expressions in bone marrow or peripheral blood samples obtained from the newly diagnosed and followed up patients of Acute Myeloid Leukemia. BAP1 and APC7 gene expressions were observed statistically not positive in some patient groups as compared to control group but were observed statistically positive in some patients group and were found to be overexpressed. Our results especially in AML pathogenesis that has a connection with NPM1-A and t(15;17) mutations suggest that it can be related to BAP1 and APC7 genes expressions.