Rat vaginal smear hücrelerinde agnor proteinleri alan oranı, yoğunluk ve kütlesinin hormonal siklusla değişiminin araştırılması
Comparison of the area ratio, density and mass of the agnor proteins in cells from different hormonal cycle stages in rats
  1. Tez No: 390793
  2. Yazar: AYLA YARALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN CÜCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rat, Vaginal smear, AgNOR, Östrus döngüsü, Rat, Vaginal smear, AgNOR, estrous cycle
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amacımız, ratın östrus fazlarındaki AgNOR parametreleri arasındaki farklılıkların belirlenmesidir ve karşılaştırılması. Bu amaçla 10 tane sağlıklı dişi rat kullanıldı. Östrus fazının belirlenmesi, vaginal smear tekniği ile yapıldı. Her bir hayvanın, her bir evresi için 50 hücre seçilip, gümüş boyama yapıldı. Özel bir bilgisayar programında AgNOR parametreleri analiz edildi. İstatistiksel değerlendirme SPSS (ver. 15.0) programı kullanılarak yapıldı. Bulgulara göre, en yüksek NOR sayısı PFH'de, en düşük ise DFH'de bulunmuştur. En yüksek alan oranı (TAA/ÇA) MFH'de, en düşük ise DFH'de tespit edilmiştir. En yüksek AgNOR kütlesi değeri DFH'de, en düşüğü PFH'de hesaplanmıştır. AgNOR alanları DFH'de en yüksek, PFH'de ise en düşüktür. En yoğun boyanma MFH'de, en düşük yoğunluk da DFH'de gözlenmiştir. Çekirdek alanında en yüksek değer DFH'de en düşük değer ise MFH'de evresindeki hücrelerde hesaplanmıştır. Sonuç olarak, sağlıklı bir ratın NOR sayısı, alan oranı (TAA/ÇA), AgNOR alanı, çekirdek alanı, AgNOR kütlesi, boyanma yoğunluğu östrus siklus evreleri arasında farklılıklar göstermektedirler. Rat ve insandaki östral siklusların benzeşmesi dolayısıyla bu oran, insanda diagnostik ve prognostic analiz potansiyeli açısından, benzer ileri çalışmalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Our goal was the determination and the comparison of the different AgNOR values between estrus phases in rats. For this purpose ten healthy female rats were used. The determination of estrous phase was performed with vaginal smear technique. For each phase of each animal, 50 cells were silver-stained and analyzed for each AgNOR parameter, using special software. Statistical evaluation was performed using SPSS (ver.15.0) program. Results showed that the highest and lowest AgNOR scores were in PPC and DPC respectively. TAA/NA ratios from MPC and PPC were determined as the highest and lowest respectively. DPC had highest AgNOR mass and area, while PPC had the least values. In MPC and DPC AgNOR staining densities were the highest and the lowest respectively. Highest nuclei areas were found in DPC, while lowest were in MPC. As a result, NOR number, area ratio, AgNOR area, nuclei area, AgNOR mass, staining density changed trough the estrous cycle phases. Since the estrous cycle of rat is similar to cycle of human, this ratio can be used for similar further studies in human for diagnostic and prognostic analysis potential.