Futbolcularda ve hentbolcularda maksimal oksijen alımı ve anaerobik eşik değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of maximal oxygen uptake and anarobic threshold in soccer and handball players
- Tez No: 390852
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELCEN KORKMAZ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Maksimal oksijen alımı, Anaerobik eşik, Futbolcu, Hentbolcu, Maximal oxygen uptake, Anaerobic threshold, Footballer, Handballer
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, futbol ve hentbol oyuncularının maksimal oksijen alımı ve anaerobik eşik değerlerinin incelenmesi ve birbirleriyle karşılaştırılarak branşlar arası farklılıkların olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmaya, yaşları 17 yaş üstü, 10 futbolcu ile 10 hentbolcu olmak üzere toplam 20 gönüllü erkek sporcu alındı. Sporcuların VO2max ve anaerobik eşik değerlerini tespit etmek amacı ile koşu bandında şiddeti giderek artan egzersiz protokolü uygulandı. Tükenme zamanı testin toplam süresi olarak belirlendi. Sporcuların anaerobik eşik değerleri, noninvaziv olarak V-Slope yöntemi ile belirlendi. Çalışmada sunulan verilerin tümü ortalama ± standart sapma olarak verildi. Gruplar arası değerlerin karşılaştırılmasında anlamlı kabul edildi. İstatistik hesaplamalarının tümü Windows için yazılmış olan SPSS 13.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Sporcuların anaerobik eşik değerlerinin belirlenmesi için, lineer regresyon analizleri SigmaPlot programı (SigmaPlot 12.0, Systat Software Inc., Chicago, USA) kullanılarak yapıldı. Çalışmaya katılan elit futbolcular ve hentbolcuların VO2max, tükenme zamanları ve anaerobik eşik değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Bu çalışmada, futbol ve hentbol oyuncularının maksimal oksijen alımı ve anaerobik eşik değerleri incelenerek birbirleriyle karşılaştırılmış ve sonuç olarak branşlar arasında farklılık olmadığı görülmüştür. Bu sonuç bize futbolcular ve hentbolcuların aerobik dayanıklılık düzeylerinin benzer olabileceğini işaret etmektedir. Bu bulgular futbol ve hentbol oyun kuralları ve teknik özellikleri bakımından bir birinden farklı spor branşları olmasına rağmen, maçlarda ve antrenmanlarda yapılan yüklenmelerin kapsam ve şiddetinin benzer olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to present if there is a difference between football and handball branches by investigating and comparing the maximal oxygen uptake and anaerobic threshold values of football and handball players. 20 volunteer male players over 17 years in total participated in the study. 10 out of 20 players were footballers and 10 out of them were exercise handballers. The maximal oxygen uptake (VO2max) and anaerobic threshold(AT) was determined using in incremental maximal exersice test on a treadmill ( Cosmed Qark PFT-Ergo, Rome Italy). Exhaustion time was accepted as the total time of the test. Anaerobic threshold values of the players were ascertained with V-slope method noninvasively. All the data presented in the study was given as average ± standard deviation. Student t test was used in separate groups when the intergroup values were compared. p0,05). This study investigates and compares the maximal oxygen uptake and anaerobic threshold values of elite football and handball players and illustrated that no difference is available between the branches. This result indicates that the endurance levels of footballers and handballers might be similar. These findings imply that the content and severity of the overload during matches and trainings might be similar although football and handball are different sports branches with regard to rules of the game and technical properties.