Farklı branşlardaki sporcuların core stabilizasyon kuvveti ve bazı fiziksel parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of core stabilization force and some physical parameters of sportsmen in different branches
  1. Tez No: 617900
  2. Yazar: TÜLAY CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Core Kuvveti, Denge, Esneklik, Futbol, Ragbi, Hentbol, Core Strenght, Balance, Flexibility, Football, Rugby, Handball
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı branşlardaki sporcuların core stabilizasyon kuvveti ve denge, esneklik, sırt ve sıçrama kuvveti arasındaki parametrelerinin değerlendirilmesini ve aralarındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırmamıza branşlara göre Futbol (24 kişi), Voleybol (15 kişi), Atletizm (10 kişi), Hentbol (15 kişi), Güreş (Serbest Stil) (10 kişi), Rugby (13 kişi) olmak üzere 40 kadın ve 47 erkek toplam 87 gönüllü birey katılmıştır. Çalışmada katılımcılara Core Stabilizasyon ve Kuvvet testi, Standing Stork denge testi, Y denge testi, Otur-Uzan testi, yatay sıçrama, dikey sıçrama testleri uygulandı. Veriler SPSS 22 paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışma bulgularında erkek futbolcularda, voleybolcularda, atletlerde, hentbolcularda, core stabilizasyon kuvveti artıkça, dinamik dengenin ve esnekliğin arttığı görülmüştür. Çalışma bulgularında kadın voleybolcularda, ragbicilerde ve hentbolcularda esnekliğin, dengenin arttığı görülmüştür. Sonuç: Uygulanan testlerde branşlar arası farklılıkların birçok faktörün etkili olabileceğinden söz edilebilir. Bu faktörler arasından sporcuların farklı antrenman seviyesinden ve farklı branşların farklı fiziksel taleplerinden kaynaklanabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the parameters of core stabilization force and balance, flexibility, back and jump strength of athletes in different branches and to examine the relationship between them. Material and method: According to branches, Football (24 athletes), Volleyball (15 athletes), Track and Fields (10 athletes), Hentball (15 athletes), Wrestling (Freestyle) (10 athletes), Rugby (13 athletes) 40 females and 47 males totaly 87 participated in this study. Core stabilization and strength test, standing stork balance test, Y balance test, sit-up test, long jump and vertical jump were used in this study. Data are analyzed with SPSS 22 packet programme. Findings: In the results of the study, it has been seen that as the core stabilization force increases in male football players, volleyball players, athletes, handball players, elastic leg strength, dynamic balance and flexibility increase. In the study findings, it was seen that flexibility, balance increased in female volleyball players, rugby players and handball players. Results: It can be stated that differences between branches may be effective in the tests performed. Among these factors, it can be said that athletes may arise from different training levels and different physical demands of different branches.