Elektif kraniyal cerrahide farklı tipte saç tıraşının beden imajı ve cerrahi alan enfeksiyonuna etkisi
The effect of different types of hair shaving on body image and surgical site infection in elective cranial surgery
  1. Tez No: 390913
  2. Yazar: GÜLŞAH KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ TAŞTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kraniyal cerrahi, cerrahi alan enfeksiyonu, beden imajı, saç tıraşı, Cranial surgery, surgical site infection, body image, hair removal
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, kraniyal cerrahide uygulanan farklı saç tıraşı uygulamasının beden imajına ve cerrahi alan enfeksiyonu gelişimine etkisini araştırmak amacıyla randomize kontrollü olarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Mart 2013- Ağustos 2014 tarihleri arasında elektif kraniyal cerrahi geçiren 200 hasta oluşturmuştur. Hastalar iki gruba randomize edilmiş ve bir gruba şerit, diğer gruba bölgesel saç tıraşı uygulanmıştır. Tüm hastaların cerrahi girişim hazırlığı ve cerrahi alan enfeksiyonu takibinde Hastalık Kontrol Önleme Merkezi'nin kriterleri kullanılmış ve hastalar 30-90 gün takip edilmiştir. Cerrahi girişim öncesinde ve sonrasında birinci, üçüncü, yedinci günlerde yara yeri değerlendirilerek sürüntü kültürü alınmıştır. Hastaların beden imajındaki değişimi belirlemek için Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) kullanılmıştır. Araştırmada her iki grupta yer alan birer hastada cerrahi alan enfeksiyonu gelişmiştir. Cerrahi alan enfeksiyonu oranı her iki grupta ve toplamda %1 olarak bulunmuştur. Gruplar arasında saç tıraşına göre cerrahi alan enfeksiyonu gelişimi yönünden fark olmadığı görülmüştür. Bir hastada yüzeyel insizyonel bir hasta da derin insizyonel cerrahi alan enfeksiyonu gelişmiştir. Kültürlerde en sık olarak Coagulase-negative staphylococci, Staphylococcuc epidermidis izole edildiği görülmüştür. Ameliyat sonrası dönemde SGKÖ'den alınan puan şerit saç tıraşı uygulanan hastalarda azalırken, bölgesel saç tıraşı uygulanan hastalarda artmıştır. Yaş, medeni durum ve eğitim seviyesi ile beden imajı arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, saçların şerit ya da bölgesel olarak kesilmesi ile cerrahi alan enfeksiyonu gelişimi arasında fark olmaması ve bölgesel saç tıraşı uygulanan hastaların beden imajınının olumsuz etkilenmesi nedeni ile kraniyal cerrahi öncesinde hastalara şerit saç tıraşı uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This is a randomized controlled study aiming to investigate the effect of different types of scalp shaving on the body image and surgical site infection in cranial surgery. The sample of the study is 200 patients who underwent elective cranial surgery between March 2013 and August 2014. Patients were randomized into two groups: first group were applied a strip hair removal and the other group were applied regional hair removal. Center for Disease and Prevention criteria were used in preparation for surgery and surgical site infection follow-up for all patients and patients were followed between 30-90 days. The surgical site was examined and the swab culture was obtained in preoperative period and in the first, third and seventh days of postoperative period. Social Appearance Anxiety Scale (SAAC) was used to detect the changes in body image of the patients. In the study, one patient in each group have developed surgical site infection. The rate of surgical site infection was found 1% in both groups and for all patient. It was observed that there was no difference between groups according to hair removal in terms of development of surgical site infection. Superficial incisional surgical site infection occured in one patient and deep incisional infection developed in one patient. The most common species detected were Coagulase-negative staphylococci and Staphylococcus epidermidis. The SAAC scores in postoperative period obtained from were decreased in patients with strip hair removal but scores were increased in patients with regional hair removal. It was determined that age, marital status and education level were found to be correlated with body image. Based on these results, it was recommended that implementation strip hair removal to the patients before cranial surgery due to there was no difference between removal the hair strip or regional and development of surgical site infection and body image is adversely affected in patients with regional hair removal.