Endotrakeal tüpün yerinin doğrulanmasında iki farklı ultrason tutuş tekniğinin başarısının karşılaştırılması
Comparison the success of two different ultrasound handling techniques for verifiying endotracheal tube
- Tez No: 390969
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Entübasyon, Ultrasonografi, Endotrakeal Tüp, Kapnografi, Intubation, Ultrasonography, Endotracheal Tube
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Güvenli hava yolu ve efektif ventilasyon, acil durumlarda ve elektif cerrahi uygulanan hastalarda hayat kurtarıcı müdahelenin anahtar uygulamalarıdır. Farkına varılamayan endotrakeal tüpün (ETT) yanlış yerleştirilmesi nadir görülen, fakat potansiyel sonuçları kötü olan bir uygulamadır. Elektif cerrahi uygulanan hastalarda, endotrakeal entübasyon sonrası ETT yerinin doğrulanması hayati öneme sahiptir. Farkedilemeyen özefageal entübasyonlar geri dönüşü olmayan ciddi sağlık problemlerine, hatta ölümlere yol açabilmektedir. Günümüze kadar endotrakeal entübasyon sonrası ETT yerinin doğrulanmasında birçok yöntem kullanılmıştır. ETT yerinin doğrulanmasında kullanılan non-invazif bir method da üst hava yolu ultrasonografisi ile endotrakeal tüp yerinin doğrulanması işlemidir. Çalışmamızın amacı, elektif cerrahi uygulanacak hastalarda, endotrakeal entübasyon sonrası ETT yerinin doğrulanmasında farklı tutuş tekniklerinin başarısının karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya elektif cerrahi uygulanacak, 18-65 yaş arasında değişen, ASA I-II fizyolojik risk grubundaki 100 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele 25' erli 4 gruba ayrıldı. Grup 1 ve Grup 2' de spiralli (fleksometalik) tüp, Grup 3 ve Grup 4' de klasik tüp ile endotrakeal entübasyon işlemi uygulandı. Spiralli ve klasik tüp kullanılarak yapılan endotrakeal entübasyonlarda ETT yerini doğrulamada vertikal ve horizontal ultrason tutuş teknikleri kullanıldı. USG ile tüm hastaların 86 (%86) sında ETT' ün trakeda olduğu görüldü. Ortalama USG ile doğrulama süresi 15,72±9,11 sn olarak bulundu. ETT yerini doğrulamada kullanılan USG ile altın standart olarak seçilen EtCO2 kıyaslandığında %87,75 duyarlılık (sensitivite) ve %100 özgüllük (spesifite) bulundu. Her iki tutuş tekniği kendi arasında karşılaştırıldığında, vertikal USG tutuş tekniği ile ETT' ün daha kısa sürede trakeada görüldüğü tespit edildi. Vertikal USG tutuş tekniği ile spiralli tüpün trakeda görülme süresi klasik tüpe göre daha hızlı idi. Çalışmamız sonucunda, endotrakeal entübasyon sonrası ETT yerini doğrulamada ultrasonografinin kapnografiye alternatif bir yöntem olabileceği, kapnografiye göre daha hızlı sonuç vereceği ve vertikal USG tutuş tekniğinin ETT yerini saptamada horizontal USG tutuş tekniğine göre daha hızlı bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Secure airway and effective ventilation are the key applications for life-saving interventions who are undergoing elective surgery and emergency patients. Can not be realized endotracheal tube misplacement is a rare condition, but the potential outcome is a bad practice. In patients undergoing elective surgery, after endotracheal intubation is vital to verify the position of the ETT. Unnoticeable esophageal intubations may cause irreversible serious health problems, even death may lead to. From past to the present many methods has been used for verifying position of the ETT after endotracheal intubation Another non-invasive method used for the verification of ETT place is an ultrasound of the upper airway. The aim of our study, for verifying ETT position after endotracheal intubation in place to compare the success of different handling techniques. In this study we included 100 patients undergoing elective surgery ASA physical status I-II, aged 18-65 years. The patients were randomly divided into 4 groups. In Group 1 and Group 2 spiral (flexometallic) tube, Group 3 and Group 4 classic endotracheal tube intubation was performed. To confirm intubation by using spiral and classic endotracheal tube, we used vertical and horizontal ultrasound handling techniques. 86 (86%) of all patients, ETT was observed in the trachea by using USG. USG verification average time was found as 15.72 ± 9.11 second. To compare a gold standard method EtCO2 with USG for verifying the position of the ETT, USG has 87.75% sensitivity and 100% specificity were found. In comparison of both handling techniques, ETT has been detected in a shorter time in the trachea by using vertical USG handling technique. Spiral tube was seen in trachea faster than classic tube by using vertical USG handling technique. In our study, for verifying ETT position after endotracheal intubation ultrasonography might be an alternative method instead of capnography, can be get faster results than capnography and it has been concluded that vertical USG handling technique a faster method to locate ETT position.