Keratokonus tanısında kornea topografisi ve yükseklik haritalarının duyarlılığının karşılaştırılması
In the diagnosis of keratoconus corneal topography and elevation maps comparison of sensitivity
- Tez No: 390974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN HÜRMERİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: keratoconus, corneal topography, elevation map
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Başlangıç seviye keratokonus ile normal bir gözü ayıran sınır bilinmemektedir. Son dönemde kullanıma sunulan yeni yükseklik haritası indeksleri bu konuda umut vaat etse de bu indekslerin doğrulaması ve toplumumuzdaki performansı incelenmesi yapılmamıştır. Bu nedenle çalışmamızda keratokonus tanısında kornea topografisi ve yüksek haritaları parametrelerinin duyarlılığını incelemeyi amaçladık. Çalışmamızda kontrol grubu olarak refraktif cerrahi adaylarından 40 sağlıklı birey (Grup-1) ile çalışma grubu olarak her iki gözde keratokonus tanısı konulan 38 hasta dahil edildi. Keratokonuslu hastaların keratometrik düşük olan ve biyomikroskopi bulgusu bulunmaya gözleri form fruste keratokonus olarak (Grup-2), keratometrik değeri yüksek olan gözleri ise keratokonus (Grup-3) olarak kabul edildi. Gruplar topografik (ISV,IVA,IHA;IHD), yükseklik haritası (anterior yükseklik, posterior yükseklik, pakimetrik progresyon, Total deviasyon) ve ön segment tomografi bulguları açısından değerlendirildi. Topografi, yükseklik haritası verileri üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklıydı. Keratokonus tanısı konulması için en yüksek duyarlılık ve özgünlük yükseklik haritasındaki ortalama pakimetrik progresyon indeksi (%100, %91) ve total deviasyonda (%100, %94) tespit edildi. Normal form fruste keratokonus ayrımında total deviasyon eşik değeri 1.35, normal keratokonus ayrımında total deviasyon eşik değeri 2.32 olarak belirlendi. Sonuç olarak yükseklik haritası indeksleri keratokonus tanısında topografik indekslerden daha yüksek duyarlılık ve özgünlüğe sahiptir. Anahtar kelimeler : keratokonus, kornea topografi, yükseklik haritası
Özet (Çeviri)
The limit separating healthy eyes form early keratoconus patients is unknown. Recently new and promising elevation map parameters have been suggested in the diagnosis of keratoconus, however the validation of these parameters and the analysis of the performance of these parameters in Turkish patients is unknown. In this study we wanted to compare topographic and elevation map parameters in the diagnosis of keratoconus. Control group (Group-1) included 40 healthy refractive surgery candidates and the study group included 38 patients with bilateral keratoconus. The eyes of keratoconus patients with minimum K reading and without any sign of keratoconus in slit lamp examination were accepted as form fruste keratoconus (Group-2). The fellow eyes of these patients with higher K reading were accepted as keratoconus (Group-3). Topographic indices (ISV,IVA,IHA;IHD), elevation map data (anterior elevation, posterior elevation, pachymetric progression and total deviation) and anterior segment tomographic data were compared. The difference between groups in topographic, elevation and tomographic data were statistically significant. The highest sensitivity and specifity in the diagnosis of keratoconus was found with mean pachymetric progression index (100%, 91%) and total deviation (%100,%94) of the elevation maps. The total deviation threshold separating normal and form fruste keratoconus was 1.35 and threshold separating normal and keratoconus was 2.32. As a conclusion elevation map indices has higher sensitivity and specifity in the diagnosis of keratoconus.