Kortikosteroid kullanan hastaların bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge and attitudes of patients, using corticosteroid
- Tez No: 390989
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KOÇ, DOÇ. DR. ÜMİT AYDOĞAN, YRD. DOÇ. OKTAY SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kortikosteroid, bilgi ve tutum, etki, yan etki, Corticosteroids, knowledge, attitude, effect, side effect
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı kortikosteroid kullanan hastaların bilgi ve tutumlarını değerlendirmektir. Araştırmanın evrenini cinsiyet ayrımı yapmaksızın 18-65 yaş arası Şubat 2013 – Mayıs 2014 tarihleri arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Askeri Tıp Fakültesi Romatoloji polikliniğine başvuran 193 hasta oluşturmuştur. Demografik özellikler, hastaların kortikosteroid kullanım nedenleri ve kortikosteroid hakkındaki bilgi düzeyleri incelendi. Hastaların çoğunluğunun kadın cinsiyette (%75,6) olduğu, kortikosteroid kullanma nedeni olarak en sık RA, eşlik eden hastalık olarak da en sık hipertansiyon (%42,5) saptanmıştır. Hastaların kullandığı kortikosteroid ilacının yan etkileri, etkileri ve nasıl kullanacakları konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları tespit edilmiştir. Hastaların kortikosteroid ilacını kullanma bilgi ve tutumları üzerinde eğitim seviyesi ve hastalık süresinin etkili olmadığı ancak hekimden bilgi almanın ise olumlu etkilediği saptanmıştır. Hastaların kullandığı kortikosteroid ilacının yan etkileri, etkileri ve nasıl kullanacakları konusunda yeterince bilgi sahibi olmamaları nedeniyle hastalar eğitim düzeylerine bakılmaksızın hekimler tarafından hastalıkları ve ilaçları hakkında bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the knowledge and attitudes of patients using corticosteroids. A total number of 193 volunteer of both sexes aging between 18-65 years appealed to rheumatology outpatients clinic between February 2013-May 2014 were evaluated. The demographic characteristics, corticosteroid use and the knowledge about corticosteroid use were questioned. Most of our patients were women (75,6%). The main cause for corticosteroid use was rheumatoid arthritis. Main comorbidity was hypertension (42,5%). We concluded that patient didn't have enough knowledge about the using method, effects and side effects. Education levels and duration of disease didn't have great influence on knowledge and attitudes, but informing the patient by phisician had important impact .As a result, physician should effectively inform the patient about effects, side effects and the using method of the drug.