Primer nokturnal enürezisli genç erişkin erkek hastaların mental ve ruhsal durumlarının değerlendirilmesi
Assesing the psychological and mental conditions of young adult male patient with primary nocturnal enuresis
- Tez No: 391001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN AYDUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Primer nokturnal enürezis, Anksiyete, Depresyon, Zeka, Primary nocturnal enuresis, Anxiety, Depression, Intelligence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Primer Nokturnal Enürezisli Genç Erişkin Erkek Hastaların Mental ve Ruhsal Durumlarının Değerlendirilmesi Bu prospektif kesitsel çalışmanın amacı primer nokturnal enürezisli (PNE) genç erişkin erkek hastaların mental ve ruhsal durumlarının değerlendirilmesidir. Ayrıca olguların piskomental durumları üzerinde sosyodemografik ve predispozan faktörlerin etkileri de değerlendirilmiştir. Sosyodemografik veri formu, Beck Anxiete Ölçeği (BAÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve WAIS-R Ölçeği verilerin toplanması ve elde edilen verilerin değerlendirilmesi amaçlı kullanılmıştır. PNE, primer monosemptomatik nokturnal enurezis (PMNE) ve primer non-monosemptomatik nokturnal enurezis (PNMNE) grupları altında sınıflandırılarak sonuçlar hem kontrol grubu hem de enürezis alt grupları arasında karşılaştırılmıştır. BAÖ, BDÖ ve WAIS-R Ölçeği skorlarına göre enürezis alt grupları arasında anlamlı fark bulunamamış fakat enürezis alt grupları ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir. Test sonuçlarına göre enürezis gruplarında kontrol grubuna göre daha yüksek depresyon ve anksiyete düzeyleri ile birlikte daha düşük zeka skorları elde edilmiştir. Ayrıca enurezis gruplarının sosyoekonomik durumlarının daha kötü olduğu ve predispozan faktörlerin enürezis gruplarında daha yüksek oranlarda görüldüğü de saptanmıştır. Bu farklılıkların dikkate alınması tedavi girişimlerinin başarı oranlarının arttırılmasında önemli olabilir. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma literatürde primer nokturnal enürezisli genç erişkin erkek hastaların mental ve ruhsal durumlarının değerlendirildiği ilk çalışmadır. Çalışmamızda elde edilen verilerin bu tür hastaların klinik ve patolojik durumlarına ışık tutabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Assesing the Psychological and Mental Conditions of Young Adult Male Patient with Primary Nocturnal Enuresis The aim of this prospective cross-sectional study was assessing the pyschological and mental conditions of young adult male patient with primary nocturnal enuresis (PNE). The effect of the sociodemographic and predisposing factors on patients psychomental conditions were also evaluated. Sociodemographic data form, Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI) and WAIS-R Inventory were used in order to collect the data and assesment of the anxiety, depression and intelligence scores. PNE was classified as primary monosymptomatic nocturnal enuresis (PMNE) and primary non-monosymptomatic nocturnal enuresis (PNMNE) groups, then the results were compared with control group and between enuresis subtypes both. There was no significant difference between enuresis subtypes according to the BDI, BAI and WAIS-R scores but significant differences were found between control group and enuresis groups. According to the results, the enuresis groups had higher depression and anxiety scores and lower intelligence scores then the control group. Furthermore low socioeconomic status and high rates of the predisposing factors were found in enuresis groups also. Taking into account of these differences may be important about enhancing the success rates of the therapeutic interventions. To the best of our knowledge this is the first study of literature, which was assessing the psychological and mental conditions of young adult male patient with primary nocturnal enuresis. We think that the data, obtained from our study, may be lighten the clinical and pathological situation of these patients.