Çocuklardaki melanositik nevüslerin klinik ve dermoskopik özelliklerinin incelenmesi
Evaluation of clinical and dermoscopic features of melanocytic naevi in children
- Tez No: 391015
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ARCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar, melanositik nevüs, dermoskopi, patern analizi, klinik özellikler, melanom, Children, melanocytic naevi, dermoscopy, pattern analysis, clinical features, melanoma
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, çocuklardaki melanositik nevüslerin klinik ve dermoskopik özelliklerinin belirlenmesidir. Çalışmamızda toplam 238 çocuk olguda 704 adet melanositik nevüs değerlendirildi. Olguların yaşadığı bölgeyi ve güneşten koruyucu kullanma alışkanlığını sorgulayan anket çocukların aileleri tarafından dolduruldu. Olguların cinsiyet, yaş, Fitzpatrick deri tipi, göz rengi, saç rengi ve kronik güneş hasarı durumu araştırmacı tarafından kaydedildi. Tüm melanositik lezyonlar muayene edildi ve 3 mm üzerindeki melanositik nevüsler değerlendirmeye alındı. Buna göre melanositik nevüslerin sayısı, vücutta yerleştiği bölge, boyutu ve dermoskopik patern yapıları kayıt altına alındı. Çalışmaya dahil edilen çocukların 129'u kız çocuk (%54,2) ve 109'u erkek çocuk (%45,8) olup yaş ortalaması 8,93±3,54 ve yaş aralığı 1 ile 14 yaş arasında değişmekteydi. Olgularımızda Fototip II (n=135, %56,7) ve Fototip III (n=99, %41,6) en sık görülen Fitzpatrick deri tipleriydi. Göz rengi 182 (%76,5) olguda koyu ve 56 (%23,5) olguda açık idi. Saç renkleri ise 70 olguda (%29,4) siyah, 109 olguda (%45,8) kahve ve 59 olguda (%24,8) sarı olarak saptandı. Çalışmada değerlendirilen olguların 146'sında (%61,3) güneş koruyucu kullanım alışkanlığı olduğu, 92'sinde (%38,7) ise olmadığı görüldü. Olguların 37'sinde (%15,5) kronik güneş hasarı bulgularının bulunduğu ve 201'inde (%84,5) bulunmadığı saptandı. Ortalama nevüs sayısı 2,96±1,97 ve ortalama boyutu 4,20±1,80 mm idi. Melanositik nevüslerin yerleşimi en sık baş-boyun (n=207, %29,4) ardından sırt (n=169, %24,0) ve gövde ön bölge (n=156, %22,2) olarak sıralandı. En sık görülen dermoskopik global yapı globüler (n=277, %39,3) ardından retiküler (n=131, %18,6) ve retiküloglobüler (n=124, %17,6) paterndi. Çalışmamızda çeşitli etyolojik faktörlerin nevüs sayısını istatistiksel olarak etkilediği tespit edildi. Nevüs sayısının yaşla birlikte arttığı, sarı saç rengi veya açık göz rengine sahip olgularda nevüs sayısının daha fazla olduğu saptandı. Efelid ve lentigo gibi kronik güneş hasarı bulguları bulunan olgularda nevüs sayısı daha yüksek oranda görüldü. Ayrıca açık deri tipine sahip olgularda baş-boyun bölgesinde, koyu deri tipine sahip olgularda ise sırtta nevüs sayısı daha yoğun olarak saptandı. Yaş arttıkça nevüslerin baş-boyun bölgesinde görülme oranının arttığı ve güneş koruyucu kullanma alışkanlığı olan çocuklarda baş-boyun bölgesinde nevüs sayısının daha fazla olduğu tespit edildi. Kronik güneş hasarı bulguları olan olgularda gövde ön yüz bölgesinde, güneş hasarının olmadığı olgularda ise baş-boyun bölgesinde nevüs sayısının daha fazla olduğu saptandı. Dermoskopik değerlendirmede retiküler patern en sık sırtta, paralel patern el avuç içi ve ayak tabanında, globülohomojen patern gövde ön bölgede ve diğer patern tiplerinin hepsi baş-boyun bölgesinde daha yoğun olarak görüldü. Ayrıca globüler paternin tüm yaş gruplarında en sık görülen patern yapısı olduğu saptandı. Bununla birlikte açık deri tipine sahip olgularda globüler, koyu deri tipine sahip olgularda ise retiküler patern yapısı daha yoğun olarak saptandı. Çalışmamız, çocukluk çağında geniş bir hasta serisinde hem klinik hem de dermoskopik olarak inceleme yapılması ve fenotipik ve demografik özelliklerin değerlendirilmesi nedeni ile oldukça önemli görülmektedir. Bu çalışma; çocuklardaki nevüslerin klinik ve dermoskopik yapılarının, etyolojide rol alan faktörlere göre farklılıklarını aydınlatmaya çalışan diğer çalışmalar için topluma dayalı bir kohortta temel oluşturabilecektir. Bize göre, çocukluk çağından itibaren melanositik nevüslerin klinik ve dermoskopik olarak takibi yapılmalı ve tüm bireyler güneşten korunma hakkında bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine clinical and dermoscopic features of melanocytic naevi in children. In our study, a total of 704 melanocytic naevi in 238 children were evaluated. Questionnaire including the habit of sunscreen use and the region where children lived was completed by their parents. Children's gender, age, Fitzpatrick skin type, eye color, hair color and chronic sun damage symptoms were recorded by the researcher. All melanocytic lesions were examined and diameter greater than 3 mm were taken into consideration. According to this assessment, number of melanocytic naevi, localization on the body, size and type of dermoscopic patterns were recorded. Of the children included in the study 129 were girls (54.2%) and 109 were boys (45.8%). Mean age of participants was 8.93±3.54 and the age range was between 1 and 14 years of age. The most prevelant skin types in both sexes were Fitzpatrick phototype II (n=135, 56.7%) and photo type III (n=99, 41.6%). The eye colors of 182 (76.5%) children were dark and 56 (23.5%) were light. Hair color of children included in the study were brown (n=109, 45.8%), black (n=70, 29.4%), and blonde (n=59, 24.8%). Most of children (n=146, 61.3%) had found to have habit of sunscreen use. In 37 (15.5%) patients chronic sun damage signs were detected. Average number of naevi was 2.96±1.97 and average size was 4.20±1.80 mm of the evaluated lesions. Most of the melanocytic naevi were located on the head and neck region (n=207, 29.4%), back (n=169, 24.0%) and chest (n=156, 22.2%). The distribution of dermoscopic patterns of lesions was globular (n=277, 39.3%), reticular (n=131, 18.6%) and retikuloglobular pattern (n=124, 17.6%). In our study, a variety of etiologic factors were found to affect the number of naevi statistically. We found that the number of nevi increased with age and children with blonde hair or light eye colored had more naevi. In the patients with signs of chronic sun damage such as ephelides and lentigines, the number of naevi was higher. In addition, patients with fair skin type, the number of naevi was higher on the head and neck region and patients with darker skin types were found to be more on the back. We found that the incidence of naevi on the head and neck region increases with age. In children who have the habit of sunscreen use, the number of naevi on the head and neck region was higher. In children who have chronic sun damage signs, there was more neavi on the chest, on the other hand naevi were more frequent on the head and neck region if there was no sun damage signs. Dermoscopic evaluation of naevi revealed more frequent reticular pattern on the upper extremites, parallel pattern predominance on palms and soles and globulohomogeneous pattern on chest. All of the other pattern types were more frequent on head and neck region. In all age groups the most common structure was globular pattern. The globular pattern was more frequent in naevi of children with fair skin type and reticular pattern was more frequent with dark skin type. Our study is significant because we both dermoscopically and clinically examined naevi and also evaluated the demographic and phenotypic characteristics of childhood in a great number of patients. This study may be a base for future studies that will elucidate the relationship between etiologic factors and clinical and dermoscopic patterns of naevi in a population-based cohort. We think that, clinical and dermoscopic monitoring of melanocytic naevi should be performed and patients should be informed from childhood about sun damage and regular sunscreen use.