İnsan kemik iliği kökenli mezenkimal kök hücrelerin insan meme kanseri hücre hattı üzerine immünolojik etkilerinin in vitro ortamda araştırılması
Investigation of the immunological effects of human bone marrow-derived mesenchymal stem cells on human breast cancer cell line
- Tez No: 391101
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YAYLIM, PROF. DR. TUNÇ AKKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Moleküler Tıp, Allergy and Immunology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: mesenchymal stem cell, breast cancer, apoptosis, interferon, immunology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Meme kanseri; dünya genelinde birçok çeşidiyle hayatı tehdit eden, insan hücrelerinin sadece fiziksel fonksiyonunu değil aynı zamanda kişinin hayat standardını da önemli ölçüde etkilemekte olan ve kadınlarda en sık görülen kanser tiplerindendir. Kemik iliği kökenli mezenkimal kök hücrelerin tümör dokusuna yöneldiği ve o hücrelerle kaynaştığı bilinmekte ancak hangi mekanizmalar ile bunu gerçekleştirdiği henüz bilinmemektedir. Şüphe yoktur ki, hücresel tedaviler arasında adını son zamanlarda sıkça duyar olduğumuz kök hücreler ve kök hücre tedavileri önemli bir yer tutmaktadır. Kök hücreler arasında ise, hedefe yönelik çalışmalarda mezenkimal kök hücreler başı çekmektedir. Bu çalışmada insan kemik iliği kökenli mezenkimal kök hücre (iKİ-MKH)' lerin insan meme kanserinde yeni bir tedavi yaklaşımı olasılığı MCF-7 hücre hattı üzerinde incelenmiştir. iKİ-MKH' lerin IFN γ uyarımı ile birlikte MCF-7 üzerinde hücre apoptozunda hangi mekanizma ya da moleküller aracılığı ile etkili olduğu apoptoz tayini, sitokin analizi ve ELISA yöntemi ile değerlendirilmiştir. Literatürde ilk kez, meme kanserinde iKİ-MKH' lerin apoptotik etkileri IFN γ varlığında/yokluğunda karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. iKİ-MKH hücre miktarına ve zamana bağlı olarak, MCF-7 hücre proliferasyonu üzerinde inhibitör etkilerin olduğunu göstermektedir. IFN γ varlığında bu inhibitör etki artmaktadır. iKİ-MKH, IFN γ ile birlikte meme kanserinin kök hücre ile tedavisinde umut vaat edicidir. Anahtar Kelimeler : mezenkimal kök hücre, meme kanseri, apoptoz, interferon, immünoloji
Özet (Çeviri)
Worldwide, breast cancer is the leading type of cancer in women, life-threatening with many kinds and affecting not only physical function of human cells also life standard of people. It's known that Bone Marrow-derived mesenchymal stem cells can homing and fuse on tumor cells, but that mechanisms not clearly. Recently, it's often mentioned stem cells have an important role among cellular treatments. In the stem cell threapies, mesenchymal stem cells are the first. In this study, human bone marrow-derived mesenchymal stem cells (HBM-MSCs) are invetigated possibility of a new therapeutic approach in human breast cancer. HBM-MSCs are evaluated with which mechanism or by which molecules are effective with apoptosis assay, cytokine assay and ELISA method. For the first time, apoptotic effects of HBM-MSCs in the presence / absence of IFN γ were studied comperatively in breast cancer, in the literature. HBM-MSC demonstrates inhibitor effect on MCF-7 cell proliferation by depending on cell amount and time, through apoptosis. Therapy of breast can be via HBM-MSC with IFN γ have chance cancer with stem cells.