Pron pozisyonda popliteal arteriyel akımın doppler usg ile değerlendirilmesi; gözlemsel çalışma
Evaluatıon of poplıteal arterıal flow by doppler ultrasonographyın prone posıtıon: An absorvatıonal study
  1. Tez No: 391118
  2. Yazar: MURAT EKEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KARCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, Doppler, Supin ve Pron pozisyon, Ultrasonography, Doppler, Prone and Supine position
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Ameliyathanesinde yetişkin, elektif koşullarda lomber dar kanal cerrahisi geçiren olgularda pron pozisyona bağlı popliteal arteriyel kan akımındaki değişiklikleri Dopler ultrasonagrafi (USG) cihazı ile değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Merkez Ameliyathanesine elektif koşullarda lomber dar kanal cerrahisi planlanan hastaların anestezi indüksiyonu ve endotrakeal entübasyonu yapıldıktan sonra, supin pozisyonda Doppler USG eşliğinde popliteal arteriyel kan akımının ilk ölçümü yapıldı. Hastalanın pron pozisyonuna çevrilmesi ve cerrahi işlem için son pozisyonun verilmesinden sonra ikinci kez Doppler USG eşliğinde ölçüm yapıldı. Bulgular SPSS'e kaydedildi ve istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 30 hasta dahil edildi. Hastaların 11'i kadın(%36,7), 19'u erkekti. Hastaların supin ve pron pozisyonunda ölçülen ortalama kan basıncı (OAB) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p= 0.220). Hastaların her iki pozisyonda popliteal arteriyel kan akımı değerleri incelendiğinde, supin pozisyonda sağ poplitael arteriyel kan akımı ortalama 78,09± 15,69 cm/sn sol poplitael arteriyel kan akımı ortalama 73,55± 16,53 cm/sn idi. Pron pozisyonda sağ poplitael arteriyel kan akımı ortalama 76,83± 16,04cm / sn, sol poplitael arteriyel kan akımı ortalama 71,18± 15,01 cm / sn idi. Yapılan istatistiksel analizde supin ve pron pzisyonlar arasında popliteal arteriyel kan akımında anlamlı farklılık bulunmadı (sağ: p= 0,730 ve sol: p= 0,116). Sonuç: Çalışmamızda, elektif koşullarda lomber dar kanal cerrahisi geçiren olgularda, genel anestezi altındaki hastaların popliteal arteriyel kan akımının USG ile değerlendirilmesinde başlangıçtaki supin pozisyonu ile sonrasında operasyon için verilen pron pozisyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark fark bulunamadı. Operasyon sırasında 2 hastaların pron pozisyonda tutulmasının alt extremite arteriyel kan akımına etkisi bu çalışmada gösterilememiştir. Bu çalışmanın sonuçları alt ekstremitede arteriyel dolaşım bozukluğu olan hastaların, dolaşımının pron pozisyondan kaynaklı olarak etkilenmeyeceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective In this study, we aimed to evaluate the changes in the popliteal arterial blood flow depending on prone position of the adult patients that go under lumbar narrow canal surgery in Dokuz Eylul University Hospital by using Doppler Ultrasonography (USG). Material and Method After anesthesia induction and endotracheal intubation of the patients planned for lumbar narrow channel surgery in elective conditions in Dokuz Eylul University, the initial measurements were performed with Doppler Ultrasonography (USG) in supine position. Second measurements were performed after turning the patients to prone position and giving the appropriate last position for the surgery. Findings are transferred to SPSS and analyzed. Results A total of 30 patients were enrolled to the study. Among all patients 11 (36,7 %) were female and 19 were male. There was no statistically relevant difference among the average blood pressure values that were measured in supine and prone positions (p= 0.220). When the popliteal arterial blood flow values are examined, the average right popliteal arterial blood flow value was 78,09 ± 15,69 cm / sc (mean), the average left popliteal arterial blood flow was 73,55± 16,53 cm/sc (mean). In prone position, the average right popliteal arterial blood flow value was 76,83± 16,04 cm / sc (mean), the average left popliteal arterial blood flow was 71,18± 15,01 cm / sc (mean). As a result of the statistical analysis performed no relevant difference in between supine and prone positions were detected (right: p= 0,730 and left: P= 0,116). Conclusion In this study no statistically relevant difference was detected between the USG evaluation of popliteal arterial blood flow of the patients undergoing lumbar narrow channel surgery under general anesthesia in supine and final prone position. There is no impact of keeping the patients in prone position during the surgery on the lower extremity arterial blood flow. 4 The results of this study suggest that the circulations of the patients that have arterial circulatory disorders are not effected from the prone position.