643 Numaralı Karahisar-ı Sahib Şer'iyye Sicili'nin (1 - 120 numaralı sayfaları) transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of Court Record Book Karahisar-i Sahib with 643 Numbered (1 - 120 pages)
  1. Tez No: 391189
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM SEFİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SARISAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Karahisar-ı Sahib, Ermeni, Vakıf, Court Record, Karahisar-ı Sahib, Armenian, Foundation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Bu çalışmada H. 1329-1330 (M.1911-1912) yıllarını kapsayan 643 Numaralı Karahisar-ı Sahib Şer'iyye Sicili'nin 1-120 sayfaları incelenmiştir. Şer'iyye sicilleri orijinal bilgilere sahip olması nedeniyle mahalli tarih açısından son derece önemlidir. Çalışılan defterde bulunan 120 adet belge basit transkripsiyona tabi tutularak günümüz alfabesine çevrilmiş ve değerlendirmesi yapılmıştır. Defterdeki bilgilerden hareketle, Karahisar-ı Sahib'in fiziki ve idari yapısına dair tespitlerde bulunmak mümkün olabilmiştir. Sicilden belirtilen döneme ait köy, mahalle ve mevkii adları tespit edilmiştir. Bununla birlikte Afyonkarahisar dışındaki bazı şehir, mahalle ve yer isimleri ile de karşılaşılmıştır. Bu bilgilerin yanı sıra incelenen dava kayıtlarında sosyal hayatla ilgili olan evlenme, boşanma, nafaka, miras hukuku, lakaplar gibi toplumsal yapıya ışık tutacak bilgiler de elde edilmiştir. Ayrıca demografik yapı ile bağlantılı olarak Türk, Ermeni şahıs isimleri ve bu kişilerin ikamet ettikleri mahalleler tespit edilmiştir. İlaveten Eytam Sandığı'nın faaliyetlerinin yetim çocukların haklarının korunması açısından önemli olduğu gözlemlenmiştir. Yine Afyon'daki camiler, vakıflar hakkında bilgilere ulaşılabilmiştir. Yörenin tarım ve hayvancılık bölgesi olduğu görülmüştür. Sicilde günlük hayatta kullanılan eşyalar ve kumaşlar dikkati çekmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, covering the years of H. 1329-1330 (M.1911-1912) numbered 643 Qadı Sijils's page of 1-120 examined. Qadı Sijils are extremely important for the local history, because it has the original information. Notebook we worked with contained 120 documents, they translated into today's alphabet subjected to simple transcription and the assessment was conducted. Based on the information in the book, it was possible to make determined about the Karahisar-ı Sahib's physical and administrative structures. The period specified in the Sijils village, district and location names have been identified. However, some city, neighborhood and location names outside the Afyonkarahisar were encountered. Addition to this information examined case records has information about marriage, divorce, law of inheritance, nicknames. Also in connection with the demographic structure Turkish, Armenian names of individuals and neighborhoods of they reside have been identified. In addition Orphan Fund's activities is important for the protection of the rights of orphans were observed. Again, able to reach the information about mosques, foundations in Afyon. It was observed that the region is agriculture and livestock region. In Sijil the furnishings and fabrics used in daily life and took notice.