Anadolu'da anlatılan masallarda, âdet ve inanmalar üzerine halkbilimsel bir inceleme
Anatolia, described tales and beliefs on the folkloristic a review
  1. Tez No: 391190
  2. Yazar: RİFAT EVCİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, Kültür, Âdet, İnanma, fairy tale, culture, tradition, belief
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Anlatmaya dayalı türlerden biri olan masallar, ait olduğu milletlerin kültürel değerlerini içinde barındırmakta ve bu değerler, masal anlatıcıları vasıtasıyla nesilden nesile aktarılıp günümüze kadar gelmiştir. Masallar, bir milletin hayata bakışını, inançlarını, âdet, gelenek ve göreneklerini kendine has özelliklerle yansıtmaktadır. Bu çalışmamızda, somut olmayan değerlerimizden âdet ve inanmalar incelenmektedir. Anadolu'da anlatılmakta olan binlerce masaldan altı yüz tanesi yirmi farklı akademik kaynaktan yararlanılarak incelenmiştir. Anadolu'da anlatılan masallarda Türk kültürüne ait âdet ve inanmalar ulaşılmıştır. Bu tespitlerimiz arasında günümüzde uygulanan ve uygulanmayan masallara has âdet ve inanmalar tespit edilmiştir. Kültürel değerlerimizin korunması ve yaşatılması amacıyla masallardaki kültürel değerlerimizi fark edip onları gün ışığına çıkarmak masalların önemini bir kat daha artırır.
Özet (Çeviri)
The fairy tales which are based on telling are one of the species that host the cultural values of the nation where it belongs and are transferred from generation to generation through the storytellers that has come up untill today. They show a nation's outlook on life, their beliefs, customs, traditions and reflect them with its unique features. In this study traditions and beliefs are being examined from our intangible values. From thousands of fairy tales which were being told in Anatolia, six hundred of them were examined utilizing from twenty different academic resources. There has been reached on beliefs and traditions of Turkish culture in fairy tales which have been told in Anatolia. Among our determination currently practiced and not applicable unique to them traditions and beliefs were determined. The protection of our cultural values and in order to keep them alive we must recognize all our values in fairy tales and bringing them to the light of day will increase the importance of tales one more time.