Anadolu Türk masallarında kılık değiştirme
Anadolu Turkish folk tale in disguise
- Tez No: 271352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Masal, Motif, Kılık Değiştirme, Anadolu, Halk, Tale, Motif, Disguise, Anatolia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
?Anadolu Türk Halk Masallarında Kılık Değiştirme? adlı tezde Anadolu coğrafyasında anlatılan masallarda geçen ?Kılık Değiştirme? motiflerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede bugüne kadar çeşitli araştırmacıların Anadolu'dan derlemiş oldukları masallar okunup incelenmiş, tespit edilen kılık değiştirme motifleri sınıflandırılmış ve bunların gerçekleşme biçimleri ve hangi durumlarda gerçekleştikleri ele alınmıştır. Mutlaka olağanüstü bir şekilde gerçekleştiği görülen kılık değiştirmenin masallarda önemli bir yeri olduğu ve kimi zaman kahramanların zor zamanlarında onlar için bir kurtuluş yolu olduğu kimi zaman da birer ceza olarak meydana çıktığı belirlenmiştir. Bu motiflerin masalın önemli unsurlarından biri olduğu sonucuna varılmış, hatta masaldan çıkarıldığı zaman masalın kuru bir anlatımdan öteye gidemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
?Anadolu Turkish Folk Tale in Disguise? in his thesis on the Anatolian geography described in the tale of the review is intended to disguise the motif. In this framework, so far, several researchers have compiled the tales are read from Anatolia were examined, identified and classified motifs of disguise the way they perform and in what circumstances they occur are discussed. Seem to perform in a way absolutely extraordinary tale of disguise and sometimes as an important place for heroes in times of difficult for them sometimes as a way to escape the surface that has been identified as a criminal. This motif is one of the important elements of the tale is concluded there, even when removed from the tales of fairy tales go far beyond the dry words have not been concluded.