Milli Mücadele'de Maraş'ta iz bırakan şahsiyetler
The i̇nfluenti̇al fi̇gures i̇n Maraş duri̇ng the Independence War
- Tez No: 391204
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ŞAVKILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Maraş, Milli Şuur, Kahramanlar, Zafer, İstiklal Madalyası, National Struggle, Maras, National Conscious, Heros, Victory, Independence Medallion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Osmanlı Devleti son dönemlerinde özellikle siyasi ve ekonomik açıdan zayıflamış, bununla birlikte ittifak Devletleri tarafında I. Dünya Savaşına katılmış ve yenik olarak ayrılmıştır. Uzun süren harpten sonra bir mütâreke yapmak mecburiyetinde kalan Osmanlı Devleti, mütâreke ile silâhını terk etmesini fırsat bilen İtilâf Devletlerince yer yer işgal edilmeye başlanmıştır. Türk milleti bu vaziyeti mağlubiyetin faturası olarak görüyor ve sabırla yapılacak sulh antlaşmasını bekliyordu. Fakat Türklerle yapılacak sulh antlaşmasının esaslarını tespit etmek için Paris ve Londra'da toplanan komisyonlar, bu esasları tayin etmeden, Osmanlı Devleti toprakları üzerinde istedikleri faaliyetleri yapmaya başlamışlardır. İşgal üzerine yapılan mitinglerle millî şuuru ve heyecanı galeyana gelen halk her tarafta, taarruza uğrayan vatanın kurtarılması için fiilî mücadeleye girişmiştir. Bu mücadele Ankara'da Millî Meclisi'nin açılışından sonra kurulan düzenli ordu birliklerine kadar her cephede devam etmiştir. İngilizler, Fransa'ya bırakılan ve petrol sahası olan Musul vilayeti ile birlikte Birecik, Urfa, Maraş ve Antep'i işgal etmeyi tasarlamıştır. Nitekim Musul petrollerini elinden kaçırmak istemeyen İngilizler, Mondros mütarekesinde işgale hak tanıyan açık bir hüküm olmamasına rağmen mütarekenin 7. maddesini ileri sürerek söz konusu yerleri işgal etmeye başlamışlardır. Bu doğrultuda Maraş önce İngilizler, sonra ise Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Maraş halkı, içlerinde var olan İman ve vatan sevgisi ile topyekûn kenetlenerek bu işgale karşı koymuşlardır. Türk milletinin, Batılı emperyalist devletlere karşı vermiş olduğu bu özgürlük mücadelesinde, Maraşlılar büyük bedeller ödeyerek Cumhuriyete giden yolda önemli bir katkı sağlamışlardır. Maraş bölgesindeki mücadeleyi anlamlı kılan en önemli hususiyetlerin başında tamamen Maraş halkının özverisi gelmektedir. Halk canını, malını gözünü kırpmadan ortaya koymuştur. Maraş halkı bu savaşta silah ve cephanesiz kendi imkânları dâhilinde mücadele etmiştir. Diğer yandan bu zafer, milli mücadelenin ilk zaferi, ilk kıvılcımı olmuştur. Bu başarının doğurduğu etkilerin dalga dalga Anadolu'nun birçok bölgesine yayılmış olması da ayrı bir önem taşımaktadır. Bu mücadelede bütün Anadolu Türklüğünün göstermiş olduğu destek ve yardımlar, vatan bütünlüğünün sağlanması ve milli şuurun korunması açısından, birlik ve dayanışmanın önemini ortaya koymuştur. Maraş milli mücadelesinde genç, yaşlı, kadın, zengin, fakir görev alan ancak bu çalışmada isimlerini tek tek zikredemediğimiz, hatta belki de isimlerini hiç bilmediğimiz, ya da kısaca hayat hikâyelerini veremediğimiz daha birçok milli Kahramanlarımızın olduğunu biliyoruz. Bu nedenledir ki İstiklal madalyası tek bir kişi ya da gruba değil şehrin kendisine verilmiştir. Osmanlı devletinin neredeyse hiçbir direnme gücünün kalmadığı bir dönemde kendi topraklarının kurtuluşu için mücadele eden bu kahramanların tarihimizde hak ettiği yeri muhakkak alması gerekmektedir. Bu bilinen bilinmeyen kahramanlarımızın dışarıdan yardım almadan fedakarane mücadeleleri sonucunda Maraş, dünya da kendi kurtuluşunu gerçekleştiren tek şehir olmuştur.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire was weak particularly in economical and political respects during its final period and besides,it had joined the first World War with the Central Powers and was defeated in the war.The Ottoman Goverment, had to negotiate after a long war period, has been partly invaded by allies who takes advantage of ceasefire. Turkish people have been considering the case as it is result of defeat and waiting for peace agreement to be dealt. But commissions held in Paris and London to determine conditions of peace agreement to be dealt, have started processing their activities on The Ottoman Land without determining those conditions. Turkish people agitating through national conscious and excise by meetings against invasion has started actual fighting to save their land under invasion. This war continued in every front until the the regular army which was founded after the opening of the Grand Assembly in Ankara. British has purposed about invasion of Mousul Province which is oil field kept for France, and Birecik, Urfa, Maras and Antep. In fact, British who does not have intention to pass up Mousul oils, has started invaison of mentioned places according to putting forward 7.matter of armistice eventhough there is no right for invasion on Mudros Armistice. Maras folk have resisted to invaison through they engage with love of country and confidence. Maras people paid crucial redemption by the independence struggle carried by Turkish People against Western Imperial countries, on the way toward Republic. Self-denial of Maras people is one of the most important burdens making struggle meaningful. The folk have put their goods and lifes forth. Maras people has struggled with their own abilities without gun and ammunition. On the other hand, the victory has become the first conquest of the struggle and beginning point. Spreading of effects, rose from the success, into another district of Anatolia is another burden. The struggle sets importance of union and solidarity in terms of support and aids, providing national integrity and protection of national conscious exhibited by Turkish People. We do know that there are many young, old, female, rich, poor peole who served during Maras National Struggle, people who we can not list their names, even we do not know their names or many national Heros who we can not tell their short stories. That's why Independence medallion was indicated to City not to a group or a person. Those Heros struggled for their lands in a period when Ottoman govermen was very weak must have their own place. Maras has become only city saved itself in the world as result of struggle of those Heros known or unknown.