Kayseri'nin 25 Numaralı Şer'iyye Sicili'nin 101 - 160. sayfalarının transkripsiyon ve değerlendirilmesi H. 1034 (M. 1624 - 1625)
25 on Pages 101 - 160th of Kayseri̇ transcri̇pti̇on and evaluati̇on of Shari̇'a Cort Recort Muslim Calendar 1034 (Gregori̇an 1624 - 1625)
  1. Tez No: 391203
  2. Yazar: MUSTAFA SÖZCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN DÖGÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Kayseri, Şer'iyye Sicilleri, Kadı, Adalet, Ottoman, Kayseri, Shari'a Court and Registers, Kadhi, Custice
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Osmanlı Devleti kurulduğu andan itibaren adaleti kendisine ilke edinmiş ve adaletin uygulanma yeri olan mahkemelere büyük bir önem vermiştir. Şer'i hükümlerin uygulandığı şer'iyye mahkemeleri ve kadılar adalet sisteminin temelini teşkil etmişlerdir. Kadılar sadece kadılık görevi yapmamışlar bulundukları yerde devletle her türlü yazışmayı yapmışlardır. Kadılar görevleri icabı yaptıkları yazışmaları kayda geçirmişlerdir ki bu kayıtlara şer'iyye sicilleri adı verilmektedir. Şer'iyye sicilleri ait oldukları bölgenin idari-siyasi durumu, o bölgede yaşayan insanların geçim tarzları, kullandıkları eşyaları, birbirleriyle olan ilişkileri, ekonomik durumları vb. konular hakkında bilgiler veren önemli kaynaklardır. Kadılar Şer'i ve hükmi muamelatta, kendilerine verilen beratta gösterilen vazifeleri görüp, Hanefi mezhebi üzerine karar verirlerdi. Araştırmamızın konusu olan Kayseri 25 numaralı Şer'iyye Sicili 1624-1625 yıllarını kapsamaktadır. 101-160. Sahifeleri arasındaki kısım araştırma konumuzdur. Kayseri şehrinin dini, hukuki, idari ve demografik yapısı hakkında ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The justice was the first principle fort he Ottoman state since it was established and the courts, where the justice put into practice, were very important fort he Ottoman state. The Shari'a Courts, where Shari'a decisions were given by the Kadhi, similar to a judge, were the foundation of the justice system. The Kadhi's mission was not only being a judge but also being the officials to make allthe correspondence where they were. The all correspondence were registered by the Kadhi's and these registrations were called Shari'a Registers. The Shari'a Register, which were important sources, belongs to area's subjects such as managerial-social situations, living standard fort he area's people, their goods, their social relation, economical situation i.e. could and can give detailed information. Shari'a cort in Kayseri wich is the sabject of or resarc recort number 25 covers the years 1624-1625. 101-160. İmportance is the area between the pages of research. The city of Kayseri, religious, legal administrative and contains detailed imformation about the structure of the popolation.