Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik öz düzenleme becerileri ve öz yeterlikleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The researching the relation between the 8th grade secondary school students' self regulation skills and self efficiency in science - technology course and their academic success
  1. Tez No: 391208
  2. Yazar: GÜZİDE DADLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Dersi, Öz Düzenleme, Öz Yeterlik, Akademik Başarı, Science and Technology Lesson, Self Regulation, Self Efficiency, Academic Success
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, 8.sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik öz düzenleme becerileri ve öz yeterlikleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmanın evrenini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili 12 Şubat ve Dulkadiroğlu ilçelerindeki resmi ve özel ortaokullarda öğrenim gören 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini 2013-2014 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş İli 12 Şubat ve Dulkadiroğlu ilçelerindeki ortaokullarda öğrenim gören 881 (385 erkek, 496 kız) 8.sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada, 8. sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersine yönelik öz düzenleme becerilerini ölçmek için Pintrich, Smith, Garcia & McKeachie (1991) tarafından geliştirilen, Altun ve Erden (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan 'Öğrenmede Motive Edici Stratejiler Ölçeği (MSLQ)', 8. sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersine yönelik öz yeterlik inançlarını değerlendirmek amacıyla Tatar ve arkadaşları (2009) tarafından geliştirilen 'Fen ve Teknolojiye Yönelik Öz-Yeterlilik Ölçeği (FTÖÖ)' kullanılmış ve öğrencilerin akademik başarı durumlarının bir göstergesi olarak birinci dönem Fen ve Teknoloji dersi karne notları alınmıştır. Ayrıca öğrencilerin sosyo demografik özelliklerini belirlemek üzere araştırmacı tarafından geliştirilmiş 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 11.5 programı ile yapılmıştır. Araştırmada 8.sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik öz düzenleme becerileri ile akademik başarıları arasında düşük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu, 8.sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik öz yeterlik inançları ile akademik başarıları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu ve 8.sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik öz düzenleme becerileri ile öz yeterlik inançları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine the relationship between the 8th grade students' self regulation, self efficiency and their academic achievement. The population of this study consists of the students attending 8th grade, in the cities of 12 Subat and Dulkadiroğlu in Kahramanmaraş, at state and private schools in 2013-2014 educational term. The sample of the study constitute is 881 8th grade students (385 boys and 496 girls) at state and private schools in 2013-2014 educational year in Dulkadiroğlu and 12 Subat in Kahramanmaraş. In the research, in order to evaluate the skills of self regulation and self efficiency Motivated Strategies for Learning Questionnaire designed by Pintrich, Smith, Garcia & McKeachie (1991) and translated to Turkish by Altun ve Erden (2006) was used; and in order to evaluate their self efficiency beliefs towards the science lesson, The Self efficiency in science questionnare, designed by Tatar and his friends (2009) , was used and the indicator of their academic success identified as their scores in science class of the first term. Moreover, the self-description form developed by the researcher was employed on the purpose of determining the students' sociodemographic attributes. The data were analyzed with the programme SPSS 11.5. In the study, it is concluded that regarding of the student's attitudes to science and technology lesson, there is low level, positive,meaningful relationship between the self regulation skills and academic success of the 8th grade students; there is also a medium level, positive meaningful connection between the self efficiency beliefs and academic success; and finally the self regulation skills and self efficiency beliefs correlate significantly and positively at medium level.