Sigmund Freud'un uygarlık anlayışı
Sigmund Freud's theory of civilization
- Tez No: 391239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Freud, Kültür, Uygarlık, Ben, Üst-Ben, Oedipus Kompleksi, Eros, Thanatos, Freud, Culture, Civilization, Ego, Super-Ego, Oedipus Complex, Eros, Thanatos
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Psikanalitik kuram sadece bireyin ruhsal durumlarıyla ilgili bir tedavi yöntemi değildir. O aynı zamanda ve belki de daha güçlü bir biçimde uygarlığın temel dinamiklerini oluşturan dil, teknik, sanat, din ve bilim gibi alanlarla ilgilidir. Bu nedenle psikanaliz aslında bir kültür incelemesidir. Freud'un uygarlık kuramında insanın gelişimi ile uygarlığın gelişimi birbirine paraleldir. Öyle ki başlangıçta bireysel anlamlar çağrıştıran id, ben, üst-ben, Oedipus kompleksi ve Eros (Sevgi) gibi psikanalizin temel kavramları aslında doğrudan uygarlıkla ilişkilidir. Freud, uygarlığın başlangıcında mitolojik temelli tarihî bir baba katlinin bulunduğunu ifade etmiş ve bireysel Oedipus kompleksi ile insanlığın tarih öncesi arasında koşutluklar olduğunu belirlemiştir. O, sadece uygarlığın kökenini değil, insanın doğasını da mitolojik öğelere başvurarak açıklamıştır. Ona göre insanın bir yanını Eros, diğer yanını Thanatos oluşturmaktadır. Eros uyum ve düzenin, Thanatos ise uyumsuzluk ve yıkıcılığın simgesidir. Eros ve çalışma, uygarlığı oluşturan iki temel etkendir. İnsanın diğer insanlarla uyumunu ve uygarlığın devamını Eros sağlamaktadır. Fakat uygarlık bir yandan da Thanatos'un uyumsuzluk ve yıkıcılığı ile karşı karşıyadır. İnsan çeşitli çaba ve zahmetlerle, en önemlisi içgüdülerini bastırarak uygarlığı oluşturmuştur. Toplum halinde yaşamak için“id”in sınırsız arzu ve istekleri“ben”tarafından bastırılmak ve engellenmek zorundadır.“Üstben”ise“ben”e neyi yapabileceği ya da yapamayacağı konusunda daha çok kısıtlamalar getirir. Dolayısıyla insan, hem birey olarak kendisiyle hem de bir toplumsal varlık olarak ait olduğu kültürle çatışma ve mücadele içindedir. Bu mücadelede insanın kültür düşmanı olmasını engelleyen sanat, din, bilim ve felsefe olgularla uğraşılardan elde edilen doyumdur. Kültürdeki huzursuzluk çağlardan beri süregelmekte ve günümüzde de devam etmektedir. Bu huzursuzluğun en aza indirgenmesi ve uygarlığın devam edebilmesi için Eros ile Thanatos arasındaki savaşta Eros'un galip gelmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Psychoanalytic theory just is not a method of treatment related to an individual's mental state. It is also, and perhaps more powerful in a way that constitutes the basic dynamics of civilization, language, technical, art, religion and science are related to areas such as. Therefore, it is essentially a cultural review of psychoanalysis. Freud's theory of the development of civilization, with the development of the human civilization is parallel to each other. So much so that initially the individual meanings are evoking id, ego, super-ego, the Oedipus complex and Eros (love), as well as the basic concepts of psychoanalysis is actually directly related to the civilization. Freud states that there is a mythologic historical father parricide and finds out that there is parallelism between Oedipus complex and prehistory of humanity. He explains not only source of civilization but also human nature by consulting mythologic elements. To him, one side of human forms Eros and the other side of human forms Thanatos. While Eros is a symbol of harmony and order, Thanatos is a symbol of lack of harmony and disruptiveness. There are two factors constituting civilization and these are Eros and working. Eros provides harmony of human with other people and continuation of civilization faces lack of harmony and disruptiveness of Thanatos. The human have constituted civilization with various efforts and toils but first and foremost by assuaging their instincts. The unlimited desires and wishes of the id have to be assuged and prevented tol ive with society. The super-ego constraints to ego about what it can do or can not do. So the human is in conflict and struggle with both himself and the culture to which he belongs as a social being. In this conflict, art, religion, science and philosophy which prevent the human from being enemy of culture are satiation that is acquired with facts and occupations. The uneasiness in culture has continued down the ages and is continuing in this day and age. So, Eros must upper hand in the conflict between Eros and Thanatos to be minimized this uneasiness and to maintain civilization.