An ecofeminist reading on Margaret Atwood's the Handmaid's Tale and Starhawk's the Fifth Sacred Thing
Margaret Atwood'un the Handmaid's Tale (Damızlık Kızın Öyküsü) ve Starhawk'in the Fifth Sacred Thing (Beşi̇nci̇ Kutsal Şey) i̇si̇mli̇ eserleri̇ne ecofemi̇ni̇st bi̇r yaklaşım
  1. Tez No: 391240
  2. Yazar: NEŞE ŞENEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. BANU AKÇEŞME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: ekoeleştiri, ekofeminizm, kadın, doğa, ekoloji, cinsiyet, ecocriticism, ecofeminism, women, nature, ecology, gender
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu tez, Margaret Atwood'un The Handmaid's Tale (Damızlık Kızın Öyküsü) adlı eseri ile Starhawk'ın The Fifth Sacred Thing (Beşinci Kutsal Şey) isimli eserini, özellikle her iki gelecek-dünyasında resmedilen kadın ve doğa arasındaki bağlantıları inceleyerek, ekofeminist bir bakış açısıyla ele almaktadır. Esasen, ekofeminizm kadının ezilmesi ve doğanın baskı altında tutulmasının erkek-egemen bir zihniyet tarafından uygulandığını ve kadın ile doğa sömürgesinin birbiriyle bağlantılı konular olduğunu ileri süren ekoloji merkezli radikal bir edebiyat kuramı, politik bir hareket ve ekoeleştirinin alt dalıdır. Bu nedenle, bu radikal ekolojik eleştiri birbiriyle ilintili baskıların incelemesini gerektirir. Ekofeminizme göre ataerkil düşünce yapısı, insan/doğa, erkek/kadın, doğa/kültür gibi ikincil yapılardan beslenen otoriter güç yapılarını kullanarak gücünü ve kontrolünü devam ettirir. Bu sebeple, ekofeministler var olan bütün yapılaşmış düalizmleri yıkmaya çalışarak, bütün cinsiyetler için eşitlik ve özgürlüğün hüküm sürdüğü ekoloji bilincine sahip toplumların propagandasını yaparlar. Bu çalışma, Margaret Atwood'un The Handmaid's Tale adlı eseri ile Starhawk'ın The Fifth Sacred Thing adlı eserinde geçerli olan belirli ekofeminist temaları ele alır. Söz konusu eserler cinsiyet, doğa, kadınlık, erkeklik, cinsellik, din ve bilim arasındaki bağlantıların izini sürerler. Atwood'un distopyası modern erkeğin doğaya ve kadına karşı baskıcı tavrından kaynaklanan yanlış tutumunun yansıtıldığı felaketli bir sosyal düzeni sunarken, öte yandan Starhawk'ın ekotopyası (ekolojik ütopya) insan ve insan olmayan bütün türlerin ve cinsiyetlerin eşitlik, barış ve uyum içerisinde yaşadığı bir ütopyayı önerir. Dolayısıyla, her iki roman da kadın ve doğa konularına dikkat çekerek, eğer toplum kadına ve doğaya karşı olan ataerkil, hiyerarşik ve en önemlisi erkek-merkeziyetçi tutumunu değiştirmezse, ekolojik kriz ve cinsiyet ayrımı sonsuza kadar devam edecektir diyerek ekofeminist bir mesaj verirler.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes Margaret Atwood's The Handmaid's Tale and Starhawk's The Fifth Sacred Thing from ecofeminist viewpoints by specifically examining the interconnections between women and nature in both future-societies. Essentially, ecofeminism is a radical literary theory and a political movement based on ecology and a sub-branch of ecocriticism, which proclaims that the subjugation of the females and the exploitation of nature are all interrelated stratums conducted by a prevailing masculine mindset; thus, this radical ecological criticism necessitates the analyses of these interconnected oppressions. According to the ecofeminist understanding, the patriarchy exerts and maintains its power and domination by making use of authoritative power structures that are based on dualisms like human/nature, men/women, nature/culture. Thus, ecofeminists attempt to destroy all the established dualities and they disseminate ecologically informed societies where equality and liberation are maintained for all genders. This study explores the specific ecofeminist themes prevalent within Margaret Atwood's The Handmaid's Tale and Starhawk's The Fifth Sacred Thing. These novels trace the connections between gender, nature, femininity, masculinity, sexuality, religion and science. While the dystopic fiction of Atwood offers a catastrophic social order that reflects the fallacy of the modern man regarding his oppressive attitude towards nature and women, Starhawk's ecotopia, on the other hand, proposes an ecotopia where all species, genders, the human and non-human communities live in equality, peace and harmony. Both fictions, thus, focus on the issues of women and nature and signal an ecofeminist message by reflecting that if the society does not change its patriarchal, hierarchal and mostly androcentric approach towards women and nature, the environmental crisis and gender-based discrimination will be sustained forever.