Resmi belgede sahtecilik suçu
The offence of forgery of official documents
- Tez No: 391257
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN CANER HACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Resmi belgede sahtecilik suçu, sahtecilik, resmi belge, belgede sahtecilik, kamu güveni, Offence of forgery of official documents, forgery, official document, document forgery, public trust
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
İnceleme konumuz resmi belgede sahtecilik suçu dört bölüm altında açıklanmıştır. Birinci bölümde resmi belgede sahtecilik suçu hakkında genel bilgiler verilerek suçun tarihi gelişimi, mukayeseli hukuktaki düzenlemeler, resmi belgede sahtecilik suçlarında müşterek terimler ve bu suçlarda korunan hukuki yarar irdelenmiştir. İkinci bölümde resmi belgede sahtecilik suçunun tipiklik, maddi, manevi ve hukuka aykırılık unsurları geniş bir açıdan ele alınmış, suçun oluşumu için gerekli olan hukuki sebepler ayrıntılı bir şekilde izah edilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde suça uygulanan hukuki yaptırım, teşebbüs, iştirak ve içtima müesseselerinin resmi belgede sahtecilik suçuyla olan ilişkisi açıklanmış, dördüncü ve son bölümde ise resmi belgede sahtecilik suçunun benzer suçlardan farkı konusu değerlendirilmiştir. Resmi belgede sahtecilik suçuyla toplumda bu nevi belgelerin geçerliliğine olan inanç ve güven korunmak istendiğinden bu suç 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun sistematiği açısından“Topluma Karşı Suçlar”başlıklı üçüncü kısmın“Kamu Güvenine Karşı Suçlar”isimli dördüncü bölümünde düzenlenmiştir. Bu doğrultuda resmi belgede sahtecilik suçuna uygulamada sıklıkla karşılaşılması ve bu suçun teknik ayrıntılara sahip olması nedenleriyle çalışmamızda 765 ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunlarının açıklamalarına ve doktrindeki yaklaşımlara yer verildiği gibi Yargıtay kararları ışığında konunun aydınlatılmasına katkı sağlanmak istenilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the dissertation is“Forgery of official documents with reference to criminal law”. The subject has been studied under four sections (chapter). In the first section, general information of the forgery, its historical development process, legislation in comparative law, common terms in the forgery and protected legal benefits of this crime were examined. In the second part, the elements of the offense have been analyzed and legal reasons constituting the offense have been explained in detail. In the third section, legal sanctions, attempt and complicity as concepts have been expressed in the context of its relationship with the crime. The differences and similarities of the crime comparing to similar crimes has been evaluated in the fourth and final section. The need for protection of faith and trust for the validity of official documents in the community, the offence of forgery of official documents has been embodied in the fourth section called“Offenses Against Public Confidence”under the third chapter called“Offenses Against Community”of context of Turkish Criminal Code (N: 5237). Due to this crime often encountered in practice, the issue has been studied in light of relevant approaches the doctrine, explanations of the crime in both repealed Turkish Criminal Code N: 765 and current Turkish Criminal Code N: 5237 and the Court of Cassation's decisions.