Resmi belgede sahtecilik suçu
The crime of forgery of official document
  1. Tez No: 434614
  2. Yazar: YEŞİM DAĞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÖZER ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belge, Resmi Belge, Sahtecilik, Kamu Görevlisi, Özel Belge, Document, Official Document, Forgery, Civil Cervant, Private Document
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Resmi belgede sahtecilik suçu kamu güvenine karşı işlenen suçlardan biridir. Resmi belgede sahtecilik suçunun konusu resmi belge ve resmi belge hükmünde belgelerdir. Suç herhangi bir kişi veya kamu görevlisi tarafından işlenebilir. Kamu görevlisinin belgede yetkili olup olmaması failin hangi fıkradan cezalandırılacağını belirler. Suçun sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli resmi belgelerde işlenmesi ve suçun terör amacıyla işlenmesi ağırlatıcı nitelikli hallerdir. Suçun bir hukuki ilişkiden doğan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla işlenmesi ise hafifletici nitelikli haldir. Sahte resmi belgenin başka bir suçta kullanılması halinde fail hem resmi belgede sahtecilikten hem de diğer suçtan cezalandırılır. Resmi belgede sahtecilik suçunun resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek; resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan; özel belgede sahtecilik ve açığa imzanın kötüye kullanılması suçları ile benzerlik ve farklılıkları vardır. Resmi belgede sahtecilik ve resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek suçlarının konusu resmi belge ve resmi belge hükmünde belgelerdir. Resmi belgede sahtecilik belgenin gerçekliği; diğer suç ise belgenin varlığı ile ilgilidir. Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunda resmi belgenin düzenlenmesini sağlayan beyanı yapan kişi cezalandırılır. Beyana göre belgeyi düzenleyen kamu görevlisi beyanın yalan olduğunu bildiği takdirde TCK m. 204/2'den cezalandırılır. Resmi belgede sahtecilik suçunun konusu resmi belge ve resmi belge hükmündeki özel belgeler; özel belgede sahtecilik suçunun konusu ise özel belgedir. Açığa imzanın kötüye kullanılması belge olmayan bir metin üzerinde; resmi belgede sahtecilik ise belge üzerinde işlenir. Hukuka aykırı herhangi bir şekilde ele geçirilen kağıt, resmi belge ya da resmi belge hükmünde sayılan belgelerden biri haline gelecek şekilde doldurulursa fail resmi belgede sahtecilikten cezalandırılır.
Özet (Çeviri)
The crime of forgery of official document is one of the crimes against the public trust. The matter of the crime of forgery of official document is official document and the documents which are equivalent to official documents. The crime can be committed by anybody or a civil servant. If the perpetrator is a civil cervant, being authorized or not being authorized about the document for civil servant determines which paragraph the perpetrator will be punished. Being committed of the crime at official documents which are authentic until their falsity will be proven and with the aim of terror are aggravating circumstances. Being committed of the crime with the aim of proof of credit which is arising from a legal relation or being documented of a real situation is a mitigating circumstance. In the situation of being used of false official document at another crime, the perpetrator is punished for both forgery of official document and the other crime. The crime of forgery of official document has similarities and differences with the crimes of ruining, destroying or hiding official document; false expression during preparation of official document; forgery of private document and abuse of blank signature. The matter of the crimes of ruining, destroying or hiding official document and forgery of official document is official document and the documents which are equivalent to official documents. The crime of forgery of official document is related to the reality of the document; the crime of ruining, destroying or hiding official document is related to existence of the document. At the crime of false expression during preparation of official document, the person whose false expression provides the preparation of official document is punished. Civil servant who prepares the document according to the expression is punished with Article 204/2 of Turkish Criminal Code if civil servant knows that the expression is false. The matter of the crime of forgery of official document is official document and private documents which are equivalent to official documents; the matter of forgery of private document is private document. Abuse of blank signature is committed on a text which is not a document; the crime of forgery of official document is committed on a document. If the paper which is obtained anyhow contrary to law, is filled and becomes an official document or one of the documents which are equivalent to official documents, the perpetrator is punished for the crime of forgery of official document.