Türk - İslâm edebiyatında manzûm ilmihâller ve Manzûme-i Cecelî İbrâhîm Efendi
In verse catechisms in Turkish Islamic literature and Manzûme-i̇ Cecelî İbrâhîm Efendi̇
- Tez No: 391285
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İ.UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk-İslâm Edebiyatı, Manzûm ilmihâller, Cecelî İbrâhim Efendi, Manzûme-i Cecelî İbrâhim Efendi, Turkish Islamic Literature, In verse catechisms, Cecelî İbrâhim Efendi, Manzûme-i Cecelî İbrâhim Efendi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 424
Özet
“Türk İslâm Edebiyatında Manzûm İlmihâller ve Manzûme-i Cecelî İbrâhîm Efendi”adlı çalışmamızda giriş bölümünde ilmihâller ve ilmihâlin tarihi süreci genel bir bakış açısıyla anlatıldıktan sonra Türk İslâm Edebiyatı'nda bazı manzûm ilmihâller tanıtılmıştır. Birinci bölümde Cecelî İbrâhim Efendi'nin hayatı ve eserleri, ikinci bölümde Manzûme-i Cecelî İbrâhîm Efendi ve üçüncü bölümde eserin metni ele alınmıştır. Bu çalışmamızda esas olarak Cecelî İbrâhim Efendi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, XVIII. yüzyılda kaleme alınmış olan eserin tenkitli metni hazırlanarak muhtevâ, dil ve edebî bakımdan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study named“Türk İslâm Edebiyatında Manzûm İlmihâller ve Manzûme-i Cecelî İbrâhîm Efendi”, after describing catechisms and the historical process of catechisms with a general perspective, in the introduction, some in verse catechisms were introduced to Turkish İslamic Literature. In chapter one is about Cecelî İbrâhim Efendi's life and his works, in second chapter is about Manzûme-i Cecelî İbrâhîm Efendi and in third chapter, was investigated text of the his work. In our study, informations were given mainly about the life of the Cecelî İbrâhim Efendi and the his works by prepairing critical edition text of the his work, which was written in the 18th century, and the point of view of contents, language and literary were investigated.