Attraction and retention strategies of generation Y and an application
Y jenerasyonunu işe alma ve işte tutma stratejileri ve bir uygulama
  1. Tez No: 391291
  2. Yazar: TUĞBA AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Jenerasyonlar, Y Jenerasyonu, İşe Çekme, İşte Tutma, Strateji, Generations, Generation Y, Attraction, Retention, Strategy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde iş dünyasının yüz yüze geldiği en önemli konulardan biri Bebek Patlaması kuşağının emekli olması ve Y kuşağının işgücüne katılması ile ortaya çıkan işyerlerindeki kuşak değişimidir. Bu değişim şirketleri, kurumsal dünyada çoktan yerini almaya başlayan bu yeni kuşağın talep ve beklentilerine uygun olarak profesyonel ilişkiler, liderlik, kurumsal kültür ve benzeri konularda yeni tanımlamalar yapmaya ve işe çekme, işe alım, eğitim ve işte tutma stratejilerini gözden geçirmeye zorlamaktadır. Başka pekçok faktörün yanı sıra, özellikle teknolojide yaşanan gelişmeler, artan aile desteği ve artan eğitim düzeyleri ile birlikte, Y kuşağının iş hayatından talep ve beklentilerinde diğer kuşaklara göre farklılıklar oluşmuştur. Bu farklılıklara cevap verebilen şirketler Y kuşağını işe çekme ve tutmada diğer şirketlere göre daha başarılı olmaktadır. Bu tez çalışmasında öncelikle Y kuşağından önceki kuşakların özellikleri hakkında bilgi verilmiş, sonrasında Y kuşağının özellikleri detaylı bir biçimde incelenerek bu kuşağı işe çekme ve işte tutma stratejileri üzerinde durulmuş ve bununla ilgili bir şirket uygulamasına yer verilmiştir. Bu araştırmanın amacı, teorik olarak açıklanan Y kuşağını işe çekme ve işte tutma stratejilerinin pratikte nasıl uygulanabildiğini görmektir.
Özet (Çeviri)
Generational change at the workplace is one of the most significant issues business world faces today, as Baby Boomers retire and Generation Y enters into workforce. This change compels companies to make new definitions of professional relationships, leadership, corporate culture and so on, and to review their attraction, recruitment, training and retention strategies in accordance with the demands and expectations of the new generation that has already taken its place in the corporate world. Besides many other factors, together with especially the advancements in technology, increased family support and increased level of education, there have been changes in the demands and expectations of Generation Y from business life compared with those of other generations. Companies that can answer these differences are more successful at attracting and recruiting Generation Y than other companies. In this thesis study, first, information on the characteristics of other generations are given, then characteristics of Generation Y are analysed in detail and their attraction and retention strategies are examined and concluded with an application of an organization. The aim of this study is to witness how attraction and retention strategies of Generation Y, that have been explained theoretically, can be applied in practice.