Arap dilinde âmmice ve fushâ tartışmaları
Slang and classi̇cal debates i̇n Arabi̇c language
  1. Tez No: 391416
  2. Yazar: MUSTAFA İBİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM YERİNDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili, Âmmice, Fushâ, Arabic language, Slang, Classical
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada, Arap dilinde özellikle geçen asırda görülen ammice ve fushâ tartışmaları ele alınmıştır. Arap dili araştırmalarında âmmice ve fushâ konusu kökleri tarihin derinliklerine kadar uzanan en karmaşık konularından biridir. Çoğu zaman ideolojik bakış açısıyla ele alınan bu konunun şimdiye kadar ne teoride ne de pratikte çözüme kavuşturulduğu söylenemez. Ele alınan problemde genel olarak iki yaklaşım vardır. Bir yaklaşım âmmicenin, fushâya karşı batılı sömürgeciler tarafındanempoze edildiğini dolayısıyla hiçbir alanda kullanılmaması gerektiğini savunurken, diğer yaklaşım bunun sosyo-linguistik bir realite olduğunu, dolayısıyla bilimsel olarak ele alınıp incelenmesi gerektiğini savunmaktadır. Buna göre âmmice, fushâya karşı bir alternatif değil, onun daha da zenginleşmesi için bir kaynak olarak görülmelidir. Konu 1800'lü yıllarda müsteşrikler tarafından Arap kültürü ve İslam dini aleyhine istismar edilmiş olsa da günümüz dünyasında böyle bir tehlikenin var olup olmadığı yeniden gözden geçirilmelidir. Bu iki yaklaşıma ilave olarak son dönemlerde her iki yaklaşımın da esnekliğini ifade eden“Muâsır Fushâ”yaklaşımı da incelemeye değer olarak görülmelidir. Günümüzde özellikle görsel ve işitsel medyanın gelişmesiyle Arapçanın bir dünya dili olarak yaygınlaşması Âmmice-Fushâ meselesinin tekrar canlı bir tartışma konusu olarak gündeme gelmesine sebep olmuştur.Bütün bunlar dikkate alındığında meselenin çok yönlü olduğu anlaşılmaktadır. Konunun kültürel, siyasi, ekonomik, dini ve sosyal yönünün bulunduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This work has handled Slang-Classical debates especially in Arabic language that was seen in the past era. It has been found in researches that the issue of slang and classical in Arabic, is one of the most sophisticated issues that its roots extends back to history's depths. It always handled from ideological viewpoint but until now it cannot be said that it has been resolved neither theoretically nor practically. Generally, there are two approaches for those who handled the problem. The first approach advocates that slang, as opposed to classical, shouldn't be used in any field because it was imposed by the western colonists. The other approach advocates the need to handle the research scientifically for the reality of its socio-linguistic nature. According to this, slang, as opposed to classical, isn't alternative to it. Rather, it should be seen as a source for further enrichment to it. For more than 1800 years, Orientalists have exploited this issue against the Arabic culture and Islam; nevertheless, it should be reviewed whether there is such a danger in our world today. Recently,“Modern Classical”approach should be seen valuably as expressing the flexibility that includes both two approaches in addition to them. Nowadays, The spread of Arabic as a world-wide language, especially because of the development in visual-audio areas, has caused that the slang-classical issue to be on the agenda again as a matter of live debate.When all these issues examined carefully, it is understood to be multidirectional. It is possible to say that this issue has: cultural, political, economical, religious and social sides.