İtalyan yeni gerçekçiliğinden özyaşamöyküsel örnekler: Primo Levi, Mario Rigoni Stern, Beppe Fenoglio
Autobiographical examples from Italian neorealism: Primo Levi, Mario Rigoni Stern, Beppe Fenoglio
  1. Tez No: 391417
  2. Yazar: CEM ÖZTUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ESİN GÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, İtalyan edebiyatı, Yeni Gerçekçilik, Özyaşamöyküsü, Marksist eleştiri, Mimesis, Dynamis, Second World War, Italian literature, Neorealism, Autobiography, Marxist criticism, Mimesis, Dynamis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İtalyan Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çalışmada İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalyan edebiyatında görülen Yeni Gerçekçi akıma ait üç özyaşamöyküsel yapıtın gerçekçi öğelerinin, toplumcu gerekçi unsurlar ve metin düzlemindeki yazar-başkişi ayrımı gözetilerek değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda öncelikle Yeni Gerçekçilik olarak adlandırılan akımın ortaya çıkışında etkili olan tarihsel olayların üzerinde durulmuş, ardından İtalyan Yeni Gerçekçi edebiyat ve sinema yapıtları hakkında belli başlı örnekler verilmiştir. Yeni Gerçekçilikte önemli bir yere sahip olan dönemin savaş sonrası İtalyan Marksistlerinden söz edilerek Yeni Gerçekçi yapıtlar ile Marksist kuramın toplumsal gerçekçi unsurları arasındaki benzerlikler üzerinde durulmuştur. Özyaşamöykülerinin edebiyat tarihi içerisinde ortaya çıkışları ve kendilerine yer buluşlarına değinilerek türün ilk örneklerinden çağdaş yapıtlara değin özyaşamöykülerinin geçirdikleri değişim ele alınmıştır. Elde edilen veriler ışığında İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan olaylardan yola çıkılarak yazılmış üç özyaşamöyküsel yapıt olan Se questo è un uomo, Il sergente nella neve ve Primavera di bellezza örneklerinden hareketle Yeni Gerçekçi özyaşamöykülerinin gerçekçi öğeleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze realistic elements of three autobiographical novels frompost-World War II Italian Neorealist movement by their socialist realist elements and the textual differentiating between author and protagonist. Accordingly, primarily the historical events that are accepted as the reasons of the birth of the movement called Neorealism are explained; then main works of Italian Neorealist literature and cinema are exemplified. By referring post-war Italian Marxists who have a significant place in Neorealist movement, the common grounds between Neorealist work of arts and Marxist criticism's socialist realist elements are examined. Dealing with the emerging and finding place phases of autobiographical works in the history of literature, the autobiographical works' alterations they have had from the first examples to contemporary ones are examined. Under the light of informations earned through the study, the realistic elements of Neorealist autobiographies are studied by three autobiographical novels Se questo è un uomo, Il sergente nella neve and Primavera di bellezza which are written after real life experiences during the Second World War.