Londra'da Türk varlığı: Mekân ve aidiyet
Turkish migrants in London: Space and belonging
- Tez No: 391489
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TİMOR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Türk Göçü, diaspora mekanları, ulusaşırı mekanlar, aidiyet, Turkish imigration, diasporic spaces, transnational spaces, belonging
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Çok kültürlü bir şehir olan Londra'daki Türkler denildiği zaman Kuzey Londra'nın Enfield, Harringey, Hackney ve Islington ilçeleri akla gelmektedir ve şehrin bu bölgesinde, yoğun Türk nüfusuna paralel olarak market, kebapçı, restoran gibi iş/emek mekanları; dernek, kahvehane, okul, cami, cemevi gibi toplumsal ve kültürel mekanların varlığı ile adeta 'Küçük bir Türkiye' olarak isimlendirilen bu bölge her ne kadar anavatan ile benzerlikler gösterse de kendine özgü özellikleri olan bir yerdir. Bu çalışmanın birinci amacı; Londra'daki Türk mekanlarını resmederek bu bölgeyi hangi unsurların özgün kıldığını sorgulamaktır. İçinde bir çok unsuru barındıran ve çok boyutlu bir kavram olan aidiyet kavramını ve özellikle göçmenlerin aidiyet duygusunu anlamak için mekan kavramı oldukça önemlidir.“Kimsin”sorusunun“nerelisin”sorusuyla paralellikler gösterdiği göz önüne alınırsa, coğrafi bir perspektif ile aidiyet ve yerler arasındaki ilişkiyi anlamak için oldukça faydalıdır. Mekan ve aidiyet arasındaki ilişki, genel olarak, üç boyutludur: Lokasyon boyutu, bireysel boyut ve toplumsal boyut. Bunun mekana yansıması ise,“hem orada hem burada olma durumu”,“ne orada ne burada olma durumu”,“dünya vatandaşı olma durumu”şeklinde olmaktadır. Bütün bunlara ilaveten, mekan ve aidiyet arasındaki ilişki birbirini etkileyen ve yeniden üreten bir olgudur. Bu ifade edilen coğrafi perspektifle, yarım asrı aşan bir süredir Londra'da bulunan Türkiyeli ve Kıbrıslı göçmenlerin mekan ve aidiyet ile kurduklarını ilişkiyi nelerin ve nerelerin etkilediğini irdelemek, çalışmanın ikinci amacıdır. Bu çalışmada özellikle Londra'daki Türklere ait mekanların dağılımı ele alınırken saha gözlemleri yöntem olarak kullanılmıştır. Göçmenlerin göç süreçleri, göçmenlere ait aidiyet duygusu ile mekan arasındaki ilişkiyi irdelemek için nitel yöntemlerden birisi olan yarı yapılandırılmış mülakat yönetimi kullanılmıştır. Bu bağlamda, otuz iki kişi ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır ve bu görüşmeler sayesinde Londra'daki göçmenlerin mekan ile kurdukları aidiyet ilişkisinin derinliği ve çeşitliliği gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish populatin in London intensify in the districts of North London such as Enfield, Harringey, Hackney and Islington, and this region is called“The Small Turkey”due to having so many labour spaces owned by Turkish people such as markets, kebap shops and restaurants, and due to the number of social and cultural spaces such as organizations, coffehouses, schools, mosques, cemevis that Turkish people frequent. Even if the region has some features of both the homeland and the host country, it is a unique and distinctive place. Thus, my first aim in this thesis is to describe the places belong to Turkish people in London, and to examine what makes the region distinctive. The concept of space is so significant in order to figure out the sense of belonging of migrants and the concept of belonging, which is multidimensional. Given that the question of“who are you”is connected with the question of“where are you from”, the geographical perspective is convenient to comprehend the relationship between belonging and space. The relationship between belonging and space in general has three dimensions: Location, personal and social dimensions, which are reflected in the ways of“being both in here and there”,“being neither in here nor there”and“being a citizen of the world”. In addition, the concepts of belonging and space affect and reproduce one another. From a geographical perspective, the second aim of my thesis is to explore the relationship between space and belonging among the Turkish migrants in London, and the places that have profound influence on their sense of belonging. Field observation was used for a method to gain information about Turkish spaces in London. Also, semi-structured interview, which is a method in qualitative resource, was used for comprehending the process of the migration and the relationship between space and sense of belonging. In this sense, it was made thirty two semi-structured interview to represent the inclusiveness of belonging.