Romantik dönemde bale
Ballet i̇n romanti̇c era
  1. Tez No: 391497
  2. Yazar: MELİH MERTEL
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ORAL YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
  6. Anahtar Kelimeler: Bale, Romantik Dönem, Romantik Dönemde Bale, Ballet, Romantic Era, Ballet in Romantic Era
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bale Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Romantizm akımı özellikle sanatın ve edebiyatın etkilendiği bir dönem olmuştur. Bu süreçte bale de dönemin genel yapısı itibariyle kaçınılmaz olarak değişime uğramıştır ve gelişmeler meydana gelmiştir. Kadın dansçıların hâkimiyetinden söz edilmeye başlandığı bu dönemde genellikle fantastik konular işlenmiş, parmak ucu tekniği gibi balede yeni yaklaşım ve teknikler ortaya çıkmıştır. Genel olarak romantik dönem ile birlikte çağdaş kimliğine kavuşan balede dansçıların kostümleri ve efektler bakımından da yeniliklere yer verilmiştir. Giselle ve Sylphide gibi günümüzde bile zevkle izlenen romantik bale örnekleri ve Marie Taglioni gibi efsanevi isimleri ile Romantik Bale, bale sanatını derinden etkileyen bir dönemi ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
Romantic era is an important period which had effected arts and literature. Due to the general characteristics of the period, ballet also experienced some changes and new developments had occured. In this era of a general dominance of women, fantastic subjects were narrated in general and new techniquies such as point technique had emerged. Along with the Romantic Era, ballet reached its contemporary identity while innovations in costumes and effects had also emerged. Romantic ballet deeply effected the art of ballet by means of romantic ballet examples such as Giselle and La Sylphide which are still appreciated and watched today and also with the existance of mythical names such as Marie Taglioni.