Yabancı dil olarak Türkçe ve ana dil Türkçe ders kitaplarında öğrenme stratejilerinin incelenmesi
An analysis of learning strategies in turkish as a first and second language coursebooks
- Tez No: 391508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yabancı dil olarak Türkçe, Türkçe, yabancı dil, öğrenme stratejileri, öğrenme, strateji, ders kitapları, TÖMER, Gazi Üniversitesi, Turkish as a foreign language, Turkish, foreign language, learning strategies, learning, strategies, course books, TOMER, Gazi University
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi, Türkiye'de ve diğer pek çok ülkede her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Yurtdışından üniversite eğitimi almak üzere Türkiye'ye gelen yabancı öğrenciler için ayrılan kontenjanın artırılması ve Erasmus öğrenci değişim programı ile üniversitelerdeki öğrenim hareketliliğinin hız kazanması bu durumu ortaya çıkaran en önemli etkenlerdir. Bütün bunların bir sonucu olarak Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi üzerine yapılan çalışmalar artmış, Türkçeyi yabancı dil olarak öğreten ders kitapları da çeşitlilik kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki devlet üniversitelerindeki Türkçe Öğretimi, Araştırma ve Uygulama Merkezlerinde en yaygın olarak kullanılan yabancı dil olarak Türkçe ders kitabındaki öğrenme stratejilerinin kullanım sıklığını ve oranlarını belirlemek; bu sonuçları, incelenen bu ders kitabı ile denkliği tespit edilmiş bir ana dil Türkçe ders kitabındaki öğrenme stratejilerinin kullanım sıklığı ve oranları ile karşılaştırmak ve ortaya çıkan sonuçlara göre ihtiyaç doğrultusunda yabancı dil olarak İngilizce ders kitaplarındaki etkinlik örneklerini Türkçeye uyarlamaktır.
Özet (Çeviri)
Teaching Turkish as a foreign language is becoming more widespread both in Turkey and in many other countries day by day. The most important reasons for this situation are that now more foreign students come to Turkey to study at university and the number of students who take part in Erasmus student exchange program has increased to a great deal. As a result of these, studies which are done about teaching Turkish as a foreign language and course books which aim to teach Turkish as a foreign language have increased in variety. This study aims to identify the frequency and ratio of the use of language learning strategies in Turkish as an L2 course book which is the most commonly used one among Turkish Teaching Application and Research centers of public universities in Turkey, to compare those results with the frequency and ratio of the use of language learning strategies in Turkish as an L1 course book which is identified to be equal with the former, and to adapt the activities in ELT course books to Turkish in accordance with the results so as to meet the needs.