Yabancılara yönelik türkçe ders kitaplarındaki haber kiplerinin incelenmesi
Examination of news modes in turkish textbooks for foreigners
  1. Tez No: 920283
  2. Yazar: GİZEM KÜÇÜKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe eğitimi, dil bilgisi öğretimi, kip ve zaman, Teaching Turkish as a foreign language, teaching grammar, mood and
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Küreselleşen dünyada bireylerin; farklı kültürler ve diller hakkında bilgi edinme, yabancı bir dilde iletişim kurabilme yeteneği kazanma, farklı bakış açıları geliştirme, iş bulma olanaklarını çoğaltma ve ana dili dışında farklı bir dil ile tanışma isteği onları yabancı dil öğrenme yollarını araştırmaya teşvik etmiştir. Ülkemiz konumu itibariyle pek çok yönden cazibe merkezi ülkeler arasındadır. Bu nedenle Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi önem kazanmıştır. Dile ait becerilere ulaşmanın ve dili doğru kullanmanın anahtarı da dil bilgisidir. Dil bilgisi öğretimi, insanlara o dili nasıl öğrenebilecekleri konusunda bir genelleme sunarak insanların dile ait kuralları kavramalarına olanak sağlar. Dolayısıyla dil öğretiminde dil bilgisi, temel becerilerin ayrılmaz parçasıdır. Dil bilgisinin bir parçası olan kipler, cümlelerin anlamını belirleyerek fiillerin ne zaman gerçekleştiğini nasıl bir anlam ifade ettiğini açıklar. Dilin doğru ve etkin kullanımı için kiplerin öğrenilmesi ve doğru bir şekilde kullanılması son derece önemlidir. Bu çalışma nitel araştırma desenlerinden doküman analizi yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Toplanan veriler, betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bu çalışmayla, Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Ders Kitapları (A1 ve A2); dil bilgisi alanında yer alan haber kiplerinin öğretimini geliştirmek, bu alandaki eksiklikleri gidermek ve bu alana örnek teşkil etmek maksadıyla incelenmiştir. Seçilen kitapların dil bilgisi öğretimi açısından incelenip haber kipleri konusunda eksik görülen noktaların saptanarak bu konuda öneriler geliştirilmek ve alanın gelişimine katkı sunmak hedeflenmektedir. Araştırma neticesinde Yabancılara yönelik Türkçe ders kitaplarında dil bilgisi öğretimi alanında yer alan haber kipleri konusu ve etkinlikleri Avrupa ortak öneriler çerçevesi doğrultusunda incelenip değerlendirilmiştir. Konunun öğretimine yönelik eksikleri kapatmak amacıyla konu anlatımı örneğine yer verilmiştir. Konu anlatım örneğinin ardından konunun kalıcı öğrenilmesinin sağlanması bakımından öğrenilenlerin uygulanabileceği etkinlikler hazırlanmıştır. Araştırmanın sonunda, kitapların öğretmen olmadan öğrenciye Türkçe öğretmek konusunda yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmış ve saptanan eksikliklerin giderilmesi, kitapların öğrenciler için daha verimli hale getirilmesine yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world, individuals' desire to learn about different cultures and languages, gain the ability to communicate in a foreign language, develop different perspectives, increase their job opportunities and get to know a different language other than their mother tongue has encouraged them to research ways to learn a foreign language. Our country is among the countries with many attraction centers due to its location. For this reason, teaching Turkish as a foreign language has gained importance. The key to achieving language skills and using the language correctly is knowledge of language. Teaching grammar allows people to understand the rules of the language by providing a generalization about how they can learn that language. Therefore, grammar is an integral part of basic skills in language teaching. Moods, which are a part of grammar, determine the meaning of sentences and explain when verbs occur and what they mean. It is extremely important to learn and use the tenses correctly for the correct and effective use of the language. This study was created using the document analysis method, one of the qualitative research designs. The collected data were evaluated using the descriptive analysis method. With this study, New Istanbul Turkish Textbooks for International Students (A1 and A2); It was examined in order to improve the teaching of indicative moods in the field of grammar, to eliminate the deficiencies in this field and to set an example in this field. It is aimed to examine the selected books in terms of grammar teaching and to identify the missing points regarding news tenses, to develop suggestions on this subject and to contribute to the development of the field. As a result of the research, the topic and activities of news tenses in the field of grammar teaching in Turkish textbooks for foreigners were examined and evaluated in line with the European common recommendations framework. An example of explanation of the subject is included in order to fill the gaps in teaching the subject. Following the subject explanation example, activities have been prepared in which what has been learned can be applied in order to ensure permanent learning of the subject. At the end of the research, it was concluded that the books were insufficient to teach Turkish to students without a teacher, and suggestions were made to eliminate the identified deficiencies and make the books more efficient for students.