Kur'an'da düşünmeyi ifade eden kavramlar
The concepts of thought in the Qur'an
  1. Tez No: 391557
  2. Yazar: MEHMET KUYANAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA KAZIM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Düşünme, Kavram, Tefekkür, Akıl, TheQur'an, Thought, Concept, Tafakkur, Mind
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, Kur'an-ı Kerim'de düşünmeyi ifade eden kavramları ele almaktadır. Hangi ifadelerin ve kelimelerin ne sıklıkla kullanıldığının tespiti amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın hedefi ise Kur'an'ın bu kavramları neden kullandığının belirlenmesidir. Çalışma sonucunda, Kur'an'ı Kerim'de düşünmeyi ifade eden kavramların tezekkür, tefekkür, tedebbür, teakkul ve tefekküh olduğu tespit edilmiştir. Bunlar içerisinde en yoğun kullanılan kelimenin ise tezekkür olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, düşünmeyi ifade eden kavramların sıklıkla kullanılması ve farklı lafızlarla ifade edilmesi Kur'an'nın düşünmeye verdiği önemi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the concepts of thought in the Qur'an. It aims to find out the terms used to express the thought and their frequency in this holy book. It also endeavors to disclose the reasons behind these terms. The theses has revealed that the terms employed to express the concept of thought are tazakkur, tadabbur, ta'akkul, tafakkuh, the most of which is tazakkur. It has also been underlined that the vast variety of terms indicating thought and their frequency indicate that the Qur'an pays special attention to this concept.