Kur'an'da bilgi edinme yolları
Ways of gatheri̇ng knowledge from Quran
- Tez No: 473631
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH KESLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Bilgi, İlim, Cehâlet, Quran, Knowledge, Science, Ignorance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kur'an, insanların kendi çabalarıyla ve beşerî kâbiliyetleri ile elde edebilecekleri bilgi türleri ile ilgilenmez, bunu insanlara bırakır. Çoğunlukla bu îlahî öğretiye yani Kur'an'a genellikle tarih boyunca hukuk ve ahlâk alanında bir bilgi kaynağı olarak bakılmış, âyetler, cümleler, ifâdeler haddinden fazla istismâr edilmiştir. O, bu nedenle bilgi yeteneklerinin zayıflığına değil, ahlâkî irâdenin güçsüzlüğüne dikkat çekmiş olup insanı, dünya ve âhirette huzura ulaştıracak sahih bilgiye önem vermiştir. Bu bağlamda doğru davranışlar sadece doğru bilgilerle ortaya çıkabileceğinden bilgiler sahih ve güvenilir oldukları takdirde insanın istenen sonuçlara varmasını sağlayacaktır. Böylece dini ve ahlâki değerler süzgecinden geçirilen bilgi yararlı hâle gelmiş olacaktır. Yüce Allah araştırmadan, inceleme yapmadan bir düşünceyi kabul etmemizi hoş görmez ve kesin olmayan bilgilerin insanı yanlışa sürükleyeceğini bizzat ifâde eder. Dolayısıyla Kur'an, sâdece ahlaki ve vicdânî öğretileri ihtivâ eden bir kitap değildir. O, ulaştırdığı mesajlarıyla başlı başına bir kültür ve medeniyet kaynağı olup eşsizliğini Yüce Allah'ın sonsuz ilim deryâsından almıştır. Aynı zamanda kendisine samimiyetle inanarak ondaki gerçeklere sahip olmak isteyenleri mânevî doyuma eriştirmekle kalmaz, onlara hayatın bütün değerleri konusunda da aydınlatıcı ufuklar saçar. Bu açıdan O, kendine özgü bir toplum ve medeniyet oluşturmayı amaçlayan bir kitaptır. Bir giriş ve üç bölümden oluşan bu çalışmamızla, bilgi ve bilgisizlik (ilim-cehâlet) kavramları ile bilgiye götüren yolları inceledik ve vahyî bilgiye dayalı bir hayatın vazgeçilmezliğini ortaya koymaya çalıştık. Bu bağlamda bilgisizliğe, cehâlete dayalı bir hayatın, insanı dünya ve âhiret saadetinden uzaklaştıracağını belirledik ve gerek ferdi gerekse toplumsal huzuru gerçekleştirmek için doğru bilginin, Kur'an ve Sünnet ekseninde elde edilmesinin gerekli olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Quran does not take the knowledge that people can obtain on their own or with their humane talent into consideration and leaves it to humans. This divine precept, that is to say Quran, was often seen as a source of knowledge in the areas of law and moral values and the statements were exploited a lot. Allah, because of this reason, attracts attention not to the weaknesses of knowledge abilities but to the weaknesses of moral wills while attaching importance to the precise knowledge that will help people to peace both in this world and in afterlife. In this context, knowledge will ensure people to reach the desired results when the knowledge is precise and trustworty as the right behavior will show up as a result of the right knowledge. The knowledge that is strained from religious and moral values will become useful in this way. Almighty Allah does not tolerate accepting the way of thinking without analysis. It is stated that imprecise knowledge will lead the individual wrongly. Quran does not only involve moral and conscientious precept. It is a source of culture and civilisation on its own by the messages given by it. Quran, which takes its uniqueness from the infinite science knowledge of Almighty Allah, does not only help people who believes in it with sincerity and wants to have the reality in it but also spreads an enlightening horizon about all the values of life. In this sense, Quran is a book that aims to form an idiocratical society and civilisation. In our study that consists of one introduction and three parts, we analyzed knowledge and benightedness (science-ignorance) with the ways that leads to knowledge and we tried to prove the irreplaceablity of life based on divine knowledge. In this context, we determined that a way of life based on ignorance will detract people from peace both in this life and in afterlife and in order to maintain the peace of society, correct knowledge should be provided on the axis of Quran and Sunnah.