Cam tavan etkisinin aşılmasında dönüşümcü liderliğin rolü - Bilişim sektöründe çalışan kadın liderler üzerine bir araştırma
The role of transformational leadership in overcoming the glass ceiling effect - A research on women leaders working in the it sector
  1. Tez No: 391601
  2. Yazar: ASLIHAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Etkisi, Dönüşümcü Liderlik, Bilişim Sektörü, Gömülü Teori, The Glass Ceiling Effect, Transformational Leadership, IT Sector, The Grounded Theory
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Yapılan araştırmalar kadınların üst düzey yönetim pozisyonlarında temsil oranlarının erkeklere oranla düşük olduğunu göstermektedir. Düşük oranların sebebi literatürde Cam Tavan engelleri olarak tanımlanmaktadır. Biçimsel bir yaptırımı olmadığı için 'görünmez' olarak nitelenen fakat kadınlar tarafından algılanan bu engeller genel olarak toplumsal, örgütsel ve devlet faktörleri olarak sınıflandırılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı Cam Tavan Etkisinin aşılmasında Dönüşümcü Liderliğin Rolünü incelemektir. Bernard Bass (1985) tarafından geliştirilen Dönüşümcü Liderlik Teorisi; günümüzün hızlı değişen belirsizlik ortamında benimsenen gözde bir liderlik yaklaşımıdır. Son dönemlerde yapılan araştırmalar kadın yöneticilerin dönüşümcü Liderliğe yatkın olduğunu göstermektedir. Belirsizlik ortamının gözde liderlik yaklaşımı Dönüşümcü Liderlik en hızlı büyüme kaydeden sektör olan Bilişim Sektörü çerçevesinde incelenmiştir. Bu sebeple amaçlı örnekleme yöntem ile seçilen 14 üst düzey kadın yönetici ile görüşmeler yapılmış ve elde edilen veriler Nitel Analiz yöntemlerinden Gömülü Teori yaklaşımı izlenerek analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda kadın çalışanların en çok kendilerinden kaynaklanan Bireysel Cam Tavan Engellerinden etkilendiği belirlenmiştir. Kadınlar kendi bariyerlerini kendileri oluşturmaktadır. Bu Cam Tavan engellerini hissetmeyen veya aşmayı başaran kadın liderlerin Dönüşümcü Liderlik özellikleri sergilediği ve kadınların sahip oldukları içgüdüler ile Dönüşümcü Liderlik boyutları arasında uyum olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Research results indicate that the represented women rates in senior management are lower than the men. The reasons of the lower rates are identified as Glass Ceiling Effect in literature. Due to the fact that they are not formal procedures but perceived by women they are called 'invisible'. They are commonly classified as Social, Organizational and Government factors. The main subject of this study is to investigate the role of Transformational Leadership in overcoming the Glass Ceiling Effect. The Transformational Leadership Approach developed by Bernard Bass (1985); is a popular leadership style in today's turbulent era. The latest researches show that the women managers are tend to Transformational Leadership. The popular leadership style of the uncertainty environments is researched in IT; the sector that achieves the rapid growth. Hence, semi-structured interviews are held with 14 women senior executives that are selected by Purposive Sampling Method. The data is analysed by following the Grounded Theory approach, a kind of Qualitative Method. The results of the research indicates that women are most affected by Individual Glass Ceiling Women are constructing their own barriers. The leaders that have not perceived these barriers or overcome them exhibit Transformational Leadership behaviors. The instincts of women and the components of Transformational Leadership are very well harmonized.