Communication resists: Telegraph as a tool of resistance in the modern world
Direnen iletişim: Modern dünyada bir direniş aracı olarak telgraf
- Tez No: 391685
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT MUTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, İletişim Bilimleri, Sociology, History, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Telgraf iletişimi, Bilginin hızlı akışı, Gücün tekelleşmesi, Vergi İsyanları, Direniş mekanizmaları, Telegraphic Communication, Instant flow of Information, Monopolization of Power, Tax Revolts, Resistance Mechanisms
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
18. Yüzyılda gerçekleşen telgrafın icadı, iletişimi ulaşımdan ayırarak, yüksek hızda bir iletişim ve hızlı bir bilgi iletimi sağlamıştır. 19. Yüzyılda tüm dünyanın telgraf ağları ile birbirine bağlanması ile birlikte, telgraf dünyayı özgür kılacak, insanoğluna barış ve özgürlük getirecek devrimsel bir adım olarak kutlanmıştı. Bu çalışmanın amacı, telgrafın bir iletişim mekanizması olarak öneminin ve sosyopolitik yapılardaki etkilerinin araştırılmasıdır. Telgraf, zamansal ve mekansal sınırları ortadan kaldırabilme kapasiteyle, sosyal yapıları ve bireylerin algılarını şekillendirmekle birlikte, bir kontrol mekanizması olarak etkin bir biçimde devletler tarafından kullanılmıştır. Bu çalışma, iletişim araçlarının modernleşme sürecinin bir parçası olarak kısa bir analizini yapmayı hedeflemekte ve Batı'nın“modernizasyon”süreci adı altında bu araçları Batılı olmayan diğer toplumlarda nasıl bir baskı ve sömürgeleştirme mekanizması olarak kullanıldığını tartışmayı amaçlamaktadır. Modern bir devlet ve kontrol sistemi oluşturmayı amaçlayan açık bir modernleşme teknolojisi olmanın yanı sıra, telgraf tarihsel süreçte son dönem Osmanlı İmparatorluğu'ndan Hindistan'a kadar değişen bir düzlemde direniş hareketlerinde de kullanılmıştır. Bu çalışma, aynı zamanda iletişim mekanizmalarının yöneten güçlere karşı bir direniş mekanizmasına dönüşümünü incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The invention of telegraph in 18th Century separating communication from transportation provides a high speed of communication and rapid transmission of information. With the connection of the whole world through wires in 19th Century, it was celebrated as a revolutionary step of humankind, setting the world unrestrained and bringing peace and freedom to humanity. The objective of this study is to analyze the significance of telegraph as a communication mechanism and its impact on sociopolitical environment. Telegraph with its capacity breaking the spatiotemporal boundaries shapes social structures and changes the practices of governmental power, as it was efficiently used by governments as a control mechanism. This study aims to provide a brief analysis o telegraphic communication as an element of modernization and how it was used for control and domination in modern state formation. Although clearly being a modernizing technology used for creating a modern system of government and control, it was also used by resistance movements in various historical contexts from the late Ottoman Empire to India. The study also examines how these mechanisms can be turned into elements of resistance against the hegemonic powers. 1857 Indian Rebellion, The General Telegraph Strike at 1908 in India and 1906-1907 Tax Revolts in Ottoman Empire are discussed in detail. While presenting these cases, the active agency of common people in shaping socio- political structures is questioned.