İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme kuramına ilişkin bilişsel farkındalık düzeylerinin belirlenmesi (Kayseri ili örneği)
Assesing the primary and secondary school teachers'cognitive awareness levels about contructivism(A case in the city Kayseri)
- Tez No: 391717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DURMUŞÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Bilişsel Farkındalık, Öğrenme Kuramları, Constructivism, Cognitive Awareness, Learning Theories
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ülkemizde eğitim-öğretim programları 2005- 2006 yılından itibaren yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak yeniden düzenlenmiştir. Sistemlerde sadece yeniliklerin getirilmesi değil, getirilen yeniliklerin topluma uyumu da önemlidir. Öğretmenlerin bu kuramı iyi derecede benimsemiş ve biliyor olmaları sistemin devamı için gereklidir. Bu nedenle bu araştırmada ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşıma ilişkin bilişsel farkındalık düzeylerinin öz değerlendirmelerine göre belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın alt amaçları ise öğretmenlerin bilişsel farkındalık düzeylerinin cinsiyet, kıdem, branşlarına göre farklılaşma durumunu, ayrıca branş ve sınıf öğretmenlerinin başarıları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yeşilyurt'un (2013) geliştirdiği“Yapılandırmacı Öğrenme Kuramına ilişkin Bilişsel Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. 2014-2015 eğitim öğretim yılında Kayseri ilinde, 32 ilkokul ve ortaokulda görev yapan 538 branş ve sınıf öğretmeni örneklem grubunu oluşturmaktadır. Okullar raslantısal (random) yolla seçilmiştir. Seçilen okullardaki öğretmenlerin gönüllü olanları ile çalışılmıştır. Uygulamada bir istatistik programında yer alan t-testi, varyans analizi (ANOVA) ve ortalama istatistiklerinden yararlanılmıştır. Uygulama sonucunda öğretmenlerin yapılandırmacı yaklaşımı iyi bildikleri; cinsiyet, branş ve kıdeme göre bilişsel farkındalıklarının önemli ölçüde değişmediği bunun yanında branş ve sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacılığa yönelik bilgi düzeylerinin belirgin düzeyde birbirinden farklı olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Education and teaching system of our curriculum in our schools is re-designed according to Constructivist approach in 2005-2006. Bringing a novelty is as important as adapting it. The teachers' being knowledgeable about this theory is significant for the effective permanence of the system. For this reason this research aims to determine the primary and secondary school teachers' cognitive awareness levels in terms of their self-evaluation. The sub-aims of this research are to determine whether there is a significant difference between the level of cognitive awareness and the teacher's features of gender, professional experience, branch and between branch and classroom teachers' cognitive awareness levels. The scale, named“Cognitive Awareness Scale for Constructivist Learning Theory”developed by Yeşilyurt (2013) is used as the data collection tool. 538 primary and secondary school teachers from 32 schools working in the province Kayseri during 2014-2015 educational year took part in the sampling group. The schools are chosen randomly. Only volunteer teachers are included in the research. During the analysis, a statistics package program's t-test and variance analysis (ANOVA) and mean statistics are used. At the end of the research, it is concluded that the teachers know the Constructivist approach very well, and their levels of awareness do not change significantly according to gender, professional experience, and branch variables, and there is a significant difference in the cognitive awareness levels of branch and classroom teachers.