Orhan Pamuk romanlarında Jung tipolojisi
Jung typology in Orhan Pamuk's novels
  1. Tez No: 391850
  2. Yazar: MAHİNUR MİNA EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY YİVLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, Kişilik, Tipoloji, Arketip, Orhan Pamuk, Personality, Typology, Archetype
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kişilik kavramı bireyin yaşam biçimini ifade etmekle birlikte bireyin, toplumsal yaşamında karşılaştığı ve edindiği izlenimler ile oluşturduğu davranış özelliğidir. Geçmişe bakıldığında bireylerin kişiliklerini analiz etmek için yapılan birçok araştırma görülür. Fakat bireylerin birbirlerinden farklı kişilik özellikleri taşıması yapılan bu araştırmaların doğruluğunun asgariye indirgenmesine neden olmuştur. O azlığın içerisinde olan ve güncelliğini koruyan araştırmalardan biri de Jung'un tipolojik çalışmasıdır. Son zamanlarda adından sıklıkla söz edilen Orhan Pamuk, takdir gördüğü kadar olumsuz eleştirilerle de karşılaşan bir yazardır. Onun hakkında yazılan makaleler ve yapılan araştırmalara eklenebilecek bu çalışmada Pamuk'un romanlarındaki tipoloji ve arketipsel ögeler irdelenmiştir. Romanlardaki kahramanlar tespit edilerek Jung'un kişilik tipolojisine göre sınıflandırılmıştır. Ardından romanlardaki arketipsel unsurlar belirlenip açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Personality concept is together with explaining the individual's life style it is also the behaviour characteristic that he form by theimpressions he get from and confront in his social life. When we look to the past there seen many researches that are done to analyze the individuals' personality. But the factor the individuals have different types of behaviour characteristics cause the reduction of the research truths. One of the research which is in that minority and protects its popularity is Junk's typologic work. Recently Orhan Pamuk whose name is talked about often is a writer who confront negative criticisms though his commendations. In this study, other from the articles that are written and the researches , the typology and arceptical factors are examined. The heros in the novels classified according to Jung's personality types by determining them. Then arceptical factors in the novel are determined and transferred by the index method.