Alaeddin Özdenören hayatı-sanatı-eserleri
Alaeddin Özdenören life-art-works
  1. Tez No: 391868
  2. Yazar: ŞERİFE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.FATİH ANDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alaeddin Özdenören, Şiir, Lirizm, Folklor, Deneme, Felsefe, Alaeddin Özdenören, Poetry, Lyricism, Folklore, Essay, Philosophy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 607
Özet
Bu çalışma Alaeddin Özdenören'in hayatı, sanatı, eserleri ve yazılarının bibliyografyasını kapsayan monografik bir çalışmadır. Kendisi hakkında henüz akademik hiçbir çalışma yapılmamış olup, çalışmamız bu noktada bir ilki temsil etmektedir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Özdenören'in hayatı, ikinci bölümde eserlerinin tanıtımı yer alır. Üçüncü bölümün ilk kısmında şiirlerinin yapı ve tema yönünden incelenmesi, deneme kitaplarının, inceleme kitabı ve anı kitabının değerlendirilmesi vardır. Şiirlerini incelerken, Halk ve İkinci Yeni şiirinin özellikleri hareket noktası kabul edilmiştir. Şairin üzerinde etkisini yoğun hissettiren“folklor”bizler için yol gösterici bir unsur olur. Deneme kitaplarının incelenmesinde ise hareket noktası, derin bir ilgi ile bağlı olduğu“felsefe”dir. Üçüncü bölümün ikinci kısmı şairin, edebiyat, sanat, felsefe ve şiir telakkilerini kapsamaktadır. Bu bölümde ayrıca Alaeddin Özdenören'in sanatla geçen kırk beş yılı, dönemin siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel ve edebi yapısı çerçevesinde işlenir. Çalışmanın dördüncü bölümünü tanıklıklar ve Özdenören'in arkadaşlarına dair yorumları oluşturur. Ekler kısmında daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olan,“Bergson'da Özgürlük Problemi”adlı Alaeddin Özdenören'in lisans bitirme tezi paylaşılmıştır. Rasim Özdenören ile Alaeddin Özdenören üzerine gerçekleştirdiğimiz söyleşi de ekler kısmında yer almaktadır. Ayrıca şairin şiir kitaplarında yer almayan, dergilerin sayfalarında kalmış, dört önemli şiirine de yer verilmektedir.Yakın dönem kültür-sanat ve edebiyat hayatında şiir ve denemeleriyle önemli bir yeri olduğunu düşündüğümüz Alaeddin Özdenören üzerine hazırlanan bu çalışmanın, konu hakkında belli bir boşluğu dolduracağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
This is a monographic study which involves Alaeddin Özdenören'slife, art, artifacts and his writings of the bibliography. Unfortunately, any academic studies have been carried yet about him.The study consists of four chapters. The first part explaines about Özdenören's life and the second part gives informations about Presentations of Mr.Özdenören's artifacts. Investigation of his poems in terms of structure and themes located In the first part of the third chapter. In addition the evaluation of his trial books, examination books, and memoir books is located. Folk and features of the Second New Poems have been accepted as starting point.“Folklore”is the guiding element for us which is also situated effects feel intense on the poet. The starting point for the investigation of trial books is,“philosophy'' that is connected with a deep interest in. The second part of the third chapter involves literature, art, philosophy and poetry views of the poet. Moreover in this chapter it has has been described to Alaeddin Özdenören's forty-five years with art in the framework of political, social, economic, cultural and literary structure of that era.The fourth part of this study is created with interpretation of Özdenören's friends and testimonies. In the Attachments section Özdenören's undergraduate thesis shared named with ”Bergson'da Özgürlük Problemi" (Freedom Problem in Bergson) which is previously unpublished in nowhere. Otherwise, Özdenören's four significant poetries are situated in this section which is not included in the poet's poetry book and which are discovered among the pages of the journals. We hope to fill a certain gap on the subject with this study which is prepared on Alaeddin Özdenören who has an important place with his trials and poems in near-term culture /art and literature life.