Bir edebiyat dergisi olarak Mavera ve mavera topluluğu
As a li̇terary magazi̇ne Mavera and mavera li̇terary group
- Tez No: 377543
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH ANDI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Dergi, Mavera, Edebiyat Topluluğu, Turkish Literature, Magazine, Mavera, Literary Group
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1025
Özet
Mavera, 1976-1990 yılları arasında toplam 164 sayı yayımlanmış bir kültür ve edebiyat dergisidir. Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Alâeddin Özdenören, Mehmet Akif İnan ve Ersin Nazif Gürdoğan'ın öncülüğünde yayımlanan Mavera, İslami hassasiyeti edebi bir zeminde ihya etme amacıyla çıkarılmıştır. Mavera ekibine mensup yazar ve şairler, daha önce aynı niyetle yayımlanmış olan Büyük Doğu, Diriliş ve Edebiyat dergilerinin oluşturduğu çizgiye sadık kalmışlar, onlardan devraldıkları bayrağı daha ileriye taşıma gayreti içinde olmuşlardır. Edebiyat-ideoloji ilişkisi ile İslami edebiyat gibi dönemin sıkça tartışılan meseleleri, derginin yazar kadrosu tarafından sık sık gündeme getirilmiştir. Edebi inceleme, edebi eleştiri ve edebi tartışmalar, gençlerin yönlendirilmesinde ve edebiyat aktüalitesini belirlemede önemli rol oynamıştır. Öykü, şiir, edebi deneme, mektup, edebi söyleşi, gezi yazısı, anı, günlük ve masal gibi pek çok edebi tür, Mavera'nın sayfalarında yer bulmuştur. Derginin kurucuları, genç yazarların yetişmesine önemli katkılarda bulunmuşlardır. İlk kalem tecrübelerini Mavera'da oluşturan gençler, bu beslenişlerle edebiyat dünyasında yer edinebilmişlerdir. Bunlara ek olarak Mavera'nın yazarları, alışılagelenden farklı olarak Türkiye'de ve dünyada cereyan eden gelişmeleri de dikkate almışlardır. Evrensel duyarlılığa sahip olması, Mavera'yı dönemin diğer edebiyat dergilerinden ayırmaktadır. Mavera dergisi etrafında toplanan yazar ve şairler dört başı mamur bir edebiyat topluluğu meydana getirmişlerdir. Mavera, hem sayfaları, hem de Kızılay'daki yönetim bürosu itibariyle bir edebiyat mahfili işlevi de görmüştür.
Özet (Çeviri)
Mavera is a culturel and literary review which was published 164 issues between 1976-1990. Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Alâeddin Özdenören, Mehmet Akif İnan and Ersin Nazif Gürdoğan pioneered the establishment of this literary magazine in order to recreate Islamic sensibility in a literary backgorund. The poets and authors who belong to Mavera company, stuck to the line of Büyük Doğu, Diriliş and Edebiyat literary magazines and they were in a sterenous effort in order to carry the flag which they took over from their masters further. Most debated matters of the period like literature-ideology affairs and Islamic literature are frequently mooted by the author staff of the magazine. Literary studies, literary critiques and literary disputations played an important role in terms of directing young readers and determining topicality of literature. Many literary genres as short story, poem, literary essay, letter, literary colloquy, excursion essay and memory took place in Mavera's pages. The founders of this magazine contributed to the growth of young authors and artists. These young talents who had their first essays published in Mavera, gained ground thanks to all these feedings. Additionally, the authors of Mavera, peculiarly, took into consideration the very latest important improvements happened in the world. Mavera distinguishes from other literary magazines of the period regarding its universal sensitivity. The poets and authors gathered around Mavera magazine, originated an allround literary group. Mavera functioned as a literary gathering-place, considering both for its pages and the administration office which was located in Kızılay, Ankara.