Antik Dönem'de Phrygia Paroreia
Phrygia Paroreia in Ancient Period
  1. Tez No: 391874
  2. Yazar: GÜLSEREN MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAHAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hellenistik-Roma, Paroreia (Sultan Dağı), Antiokheia, Pax Romana, Via Sebaste, Men Kültü, Hellenistic-Roman, Paroreia (Sultan Mountain), Antiokheia, Pax Romana, Via Sebaste, Men Temple
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Phrygia Paroreia Bölgesi Helenistik Dönem“Phrygia Epictetos”olarak isimlendirilen Phrygia toprakları içersinde yer almaktadır. Paroreia Bölgesi Antik Çağ birbirini takip eden dönemler içersinde, kültürel değişimin bütün yönleri ile gelişmesine olanak sağladığı önemli bir coğrafyada yer almaktadır. Bölge yerleşim özelliklerine, jeopolitik ve sosyopolitik özelliklerine bakıldığında, Philomelion, Polybotos, Tyraion, Doğanhisar, Tuzlukçu, Kadınhanı, Sarayönü, Altınekin ve Antiokheia gibi şehirler Phrygia Paroreia Bölgesi içersinde yer almakla birlikte Holmi, Thymbrion ve Lysias gibi bölge içersinde lokalizasyonu konusunda tartışmaların olduğu kentler de mevcuttut. Hellenistik-Roma Dönemi'nde siyasi yönden oldukça kompleks bir yapıya sahip olan bölgede, varolan kültür hareketleriyle siyasi hadiselerin eşdeğer gitmediği anlaşılmaktadır. Varolan köklü Phryg kültürünün etkileri bölgede Roma Dönemi'nin sonlarına kadar devam etmiştir. Romalıların bölgede“Pax Romana”ismiyle yaptığı Romalılaştırma çabalarına rağmen, bölgede Roma ortak bir dil ve etnik bir birlik sağlayamamıştır. Pax Romana'nın sona ermesi ile dış saldırıların tehdidine maruz kalan kentler, Antiokheia örneğinde olduğu gibi tahribe uğramıştır. Bu sebeplerden dolayı bölgede varlığını koruyabilmiş sınırlı sayıda antik kent dışında Hellenistik-Roma Dönemi'ne ait buluntu yerleri hakkında sınırlı bilgiye ulaşılabilmiştir. Aynı zamanda işlek yol güzergahları üzerinde yer alan Paroreia Bölgesi'nde, Roma Dönemi oluşturulan koloniler Via Sebaste ve ondan ayrılan tali yollarla birbirine bağlanmaktadır. Bölgede Kybele ve Zeus tapınımı yaygın olarak görülmekle birlikte“Men Kültü”Sultan Dağı'nın her iki yanında yaygın tapınım alanına sahip bir külttür.
Özet (Çeviri)
Phrygia Paroreia Region is located in the lands of Phrygia named as“Phrygia Epictetos”in Hellenistic Period. Paroreia Region is located in a significant geography that allows development of cultural shift thoroughly in periods following Ancient Time. Concerning the geopolitical and sociopolitical attributes of the settlement characteristics in the region, there are not only such cities as Philomelion, Polybotos, Tyraion, Doğanhisar, Tuzlukçu, Kadınhanı, Sarayönü, Altınekin and Antiokheia in the region, but also those like Holmi, Thymbrion and Lysias that are discussed in terms of localization. In the region having a quite complex structure politically in Hellenistic- Roman Period, it is understood that existing cultural movements are not parallel with political cases. The effects of existing deep-rooted Phryg culture lasted until the end of Roman Period in the region. Despite the efforts of Romans to make Romans named as“Pax Romana”in the region, Romans couldn't ensure a common unity of language and ethnicity in the region. Cities exposed to the threats of external attacks after the end of Pax Romana were demolished as in the example of Antiokheia. Therefore, limited information has been obtained about the find spots belonging to Hellenistic-Roman Period except for limited ancient cities that could exist in the region. Also in Paroreia Region being on the way to well-traveled routes, colonies established in Roman Period are connected to each other with Via Sebaste and separate side roads. Worshipping Kybele and Zeus is commonly observed in the region, and“Men Temple”is a cult with a wide area of worship on the both sides of Sultan Mountain.