Yoksullukla baş etmede dayanışma ağlarının rolü: Teorik ve uygulamalı bir çalışma
The role of solidarty networks in coping with poverty: A theoretical and applied study
  1. Tez No: 391882
  2. Yazar: GAMZE AKSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanışma sosyolojisi, sosyal ağlar, dayanışma ağları, yoksulluk, hane geçim stratejileri, Sociology of solidarity, social networks, solidarty networks, poverty, household livelihood strategies
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 401
Özet
Bu çalışma dayanışma olgusunun toplumsal ilişkilerdeki önemine atfen, yoksullukla baş etmedeki rolüne odaklanmaktadır. Çalışmada yoksullukta yapabilirlikler ve yapabilirlikten yoksunluk yaklaşımları çerçevesinde, yoksulların kaynakları ve kaynakların yoksunluğu tartışmaları ile birlikte işlevselleştirilebilen dayanışma ilişkilerinin düzeyleri önem kazanarak bu yaşantıya dair betimleyici veriler analiz edilmiştir. Burada dayanışma ilişkilerinin bir takım düzeylerdeki potansiyellerini ve sınırlılıklarını görebilmek için; ilişkilerin yönü, sıklığı, yoğunluğu, karşılıklılığı, kapalı ya da açık oluşu, bağlantı sağlayabilme kapasitesi gibi ilişkiye ait bir takım niteliksel ve niceliksel özellikleri ifade edebilmeyi sağlayan sosyal ağ yaklaşımından faydalanılmıştır. Çalışmanın dayanışma teorisine dönük kısımları, bu olgunun toplumsal ilişkilerdeki verili konumunu ifade etmeye, dayanışmanın toplumsal görünümlerini konu ile ilgili yaklaşımlarla görünür kılmaya veri sağlamaktadır. Diğer taraftan dayanışmanın toplumsal ilişkilerdeki önemi, bu konuda kapsamlı soruların irdelendiği bir alan araştırmasıyla, toplumsal bir kategori olarak yoksulluk üzerinden somutlaştırılmaya çalışılımış, üretilen ilişkinin sosyal ağ olarak karşılığı üzerinden yoksullukla baş etmeye sağladığı katkının derecelerine ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the role of solidarity in social relations coping with poverty, cases with reference to the importance of it. In the context of deprivation of capabilities and the capabilities approach of poverty, gaining significance levels can be functionalized with lack of solidarity for discussion of the sources and resources of the poor were analyzed with descriptive data about this life in this study. Here in order to see the potential in a number of levels of relationship and limitations of solidarity; the direction of the relationship, frequency, intensity, reciprocity, indoor or outdoor occurs, social network approach was the main point for providing the connection of the relationship to the capacity to benefit from expressing the qualitative and quantitative properties. The theory of solidarity-oriented parts of the study express the given position in these cases of social relations, social solidarity views and provide data to make visible the approach on the subject. On the other hand the importance of social relations of solidarity was tried to concretize out of poverty as a social category, evaluations related to the social network in response to the degree of contribution to coping with poverty through the relation produced with an area of research that examined range of questions about it.