İhsân Abdu'l-Kuddûs'un romanlarında kadın imajı
The woman image in the novels of Ihsân Abd al-Quddûs
  1. Tez No: 391881
  2. Yazar: RECEP ÇİNKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZIM ÜRÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İḥsân ʿAbdu'l-Ḳuddûs, roman, kadın, Iḥsân ʿAbd al-Quddûs, novel, woman
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
“İḥsân ʿAbdu'l-Ḳuddûs'un Romanlarında Kadın İmajı”başlıklı tezimizde modern Arap edebiyatının ünlü hikâye ve roman yazarlarından biri olan İḥsân ʿAbdu'l-Ḳuddûs(1919-1990)'un 1961-1985 yılları arasında yayımlanan altı romanı ele alınmıştır.İḥsân ʿAbdu'l-Ḳuddûs'un hayatının ve edebî kişiliğinin yanı sıra, romanlarındaki kadın imajının ayrıntılı olarak incelenmesi amaçlanan bu çalışma giriş ve iki temel bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünü teşkil eden giriş kısmında modern Mısır romanı ve modern dönemde kadın imajını işleyen yazarlar üzerinde durulmuş, modern Arap edebiyatında roman türünün doğuşu ve ilk roman denemeleri ile bu dönemde öne çıkan roman yazarları ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca bu bölümde İḥsân ʿAbdu'l-Ḳuddûs'un yaşadığı dönemin sosyal ve siyasî olayları hakkında genel bir tarihsel arka plân sunulmuştur. Birinci bölümde İḥsân ʿAbdu'l-Ḳuddûs'un ailesi, hayatı ve edebî kişiliği incelenmiş; hikâye, roman ve diğer eserleri hakkında bilgi verilerek yazarın kadına bakış açısı irdelenmiş ve incelememize konu romanların özetleri verilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise İḥsân ʿAbdu'l-Ḳuddûs'un romanlarında kadın imajını nasıl işlediği konusu üzerinde durularak romanlarda yer alan kadın tipleri, psikolojik karakter çözümlemeleri, eserlerin sosyolojik yönleri ve yazarın vermek istediği mesajlar ayrıntılı olarak incelenmiştir.Tezimiz bu çalışmadan elde ettiğimiz sonuçları içeren sonuç, kaynakça, indeks ve İḥsân ʿAbdu'l-Ḳuddûs'a ait fotoğrafları içeren ek ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
In our thesis -the title of which is“The woman Image in the Novels of Iḥsân ʿAbd al-Quddûs”- we dealt with six novels of Iḥsân ʿAbd al-Quddûs, which were published between the years of 1961-1985. Iḥsân ʿAbd al-Quddûs was one of the famous writers of story and novel in modern Arabic literature. This study consists of an introduction chapter and the other two basic chapters in which we aimed to make a detailed and thorough study of“the woman image”in the novels of IḥsânʿAbd al-Quddûs in addition to his life and literary personality. In the introduction chapter of our study, we focused on modern Egptian novel and the writers handling the woman image in modern Arabic literature. We also in this study provided information about the rising of novel kind in modern Arabic literature and early novel essays and the leading novel writers and their works in this period. A general historical background of the social and political events of the period, in which Iḥsân ʿAbd al-Quddûs lived, was also presented in the introduction chapter of our study. In the first chapter of our thesis, Iḥsân ʿAbd al-Quddûs's family, his life and his literary personality and his attitude towards woman were examined and the summaries of the novels examined by us were also given by providing information on his stories, novels and other works. In the second chapter of our study, the woman types figured in the novels, psychological analysis of characters, social aspects of the works and the messages intended by the writer to convey were examined in detail by accentuating how Iḥsân ʿAbd al-Quddûs approached the woman image in his novels.The thesis ends with a conclusion that contains the results we have from this search, bibliography, an index and an addition that contains photos of Iḥsân ʿAbd al-Quddûs.