9658 numaralı Temettuât defterine göre Anamur kazası
Anamur city according to rule 9658 in Record book
- Tez No: 391890
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anamur, temettüât, vergi, kişi adları, zirai toplum
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1844-1845 (H.1260-1261) yıllarında Anamur kazasının sosyal, iktisadî ve malî yapısını ortaya koymaktır.1844 yılında Anamur kazası, Karaman eyaleti İç-il sancağına bağlı bir kazadır.Osmanlı Devleti tanzimattan itibaren ekonomik ve malî sıkıntılara çözüm bulmak amacıyla önemli ıslahatlar gerçekleştirerek sayımlar yapmıştır. Bu sayımlarla halkın mal varlıkları, yıllık kazançları ve alınan vergiler temettüât defterlerine kaydedilmiştir. Temettüât defterleri o dönemin sosyal, ekonomik ve nüfus yapısıyla ilgili önemli bilgiler vermektedir.Temettüât kayıtlarına göre Anamur kazası ve köyleri, 1451 haneden oluşan bir kazadır. Türkler, Kıptiler ve Rumlar yaşamaktadır. XIX. yüzyıl ortalarında Anamur kazası ve köylerinin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanların oranı % 65.06' dır. Anamur kazasında iş bölümü gelişmiş olup 45 çeşit meslek mevcuttur. Anamur kazasının köylerinde ki tarım arazilerinin toplamı yaklaşık 792 dönüm olup hane başına düşen ortalama tarım alanı 0.54 dönüm civarındadır. Yetiştirilen tarım ürünleri; buğday, arpa, yulaf, darı, susam, pamuk ekiminden ibaret olup bunun yanında, az da olsa, bağcılık yapılmaktadır. Hanelerin, toplam yıllık kazancı 772.952 kuruştur. Hane başına düşen ortalama yıllık gelir 532.702 kuruştur. Anamur kazası ve köylerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Bunun dışında az da olsa arıcılık da mevcuttur. Toplam hayvan sayısı 40.677 adettir. Hane başına 28.03 hayvan düşmektedir. Bu durum Anamur kazasında insanların temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu göstermektedir. Vergilerin toplanması konusunda ise gelir - vergi dengesi pek fazla gözetilmemiş olup bunun sonucunda ise hakkaniyetsizliklerle karşılaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the social ,economical and financial structures of Anamur between 1844-1845. In 1844 Anamur is a district of Karaman province.As from the administrative reforms ,to find a solution for economical and financial problems , Ottoman Empire made countings by realizing important reforms. With these countings , the vested interests , annual incomes and taxes were recorded to the temettuat books.Temettuat books enlightens about social,economical and populational structures of that period.According to Temettuat records, Anamur district and its villages consist of 1451 residences. Turks ,Greeks and Gysps has been living. In the middle of the 19th century the main income sources are agriculture and livestock. The percentage of agriculture and livestock strugglers are %65.06. In Anamur co-operation is well developed and 45 types of professions exist The total sum of agricultural lands In the villages of Anamur is nearly 792 square meters and average agricultural land per home is about 0.54 square meters. Agricultural products that are grown ; wheat,barley,oats,corn,sesame,cotton furthermore a little viniculture is being made.The total annual gain of the residences is 772.952 kuruş. The annual average income is 532.702 kurus.Anamur and In the villages of it ,small cattle and great cattle livestocks are being made. Leastwise Bee keeping is being made apart from that .Total animal number is 40.677. 28.03 animal is per home. This situation shows that in Anamur the main income source is agriculture and livestock.The income-tax balance is not managed very well about tax collection and this result with unfairnesses. Key words : Anamur ,temettuat , tax, person names, agricultural community.