Biberde türler arası melez populasyonunun (Capsicum annuum L. X Capsicum frutescens) morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
Morphological and molecular characterization of inter-specific hyprid population in pepper (Capsicum annuum L. X Capsicum frutescens )
  1. Tez No: 657876
  2. Yazar: TUBA DİLFİRUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, türler arası melez, morfolojik, moleküler karakterizasyon, Pepper, interspecific hybridization, morphological, molecular characterization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada Capsicum annuum L. X Capsicum frutescens popülasyonları geliştirilmiş rekombinant kendilenmiş hatların (RIL)morfolojik ve moleküler karakterizasyonun yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada söz konusu popülasyondan elde edilen 96 F2 bireyinin kendilenerek F6 kademesine getirilmiş popülasyonun bazı morfolojik özellikleri ile SRAP ve SSR moleküler markırlar kullanılarak karakterizasyon yapılmıştır. Morfolojik karakterizasyon için 15 adet bitki özelliği ve 19 adet meyve özelliği incelenmiş elde edilen dendogramda ise 0,51 ile 0,95 arası benzerlik ve iki ana grup elde edilmiştir. Birinci ana grupta sadece 235 numaralı genotip yer alırken ikinci ana grupta diğer genotipler yer almıştır. İkinci ana grup ise 4 alt gruba ayrılmıştır. Ayrıca çalışmada 20 adet SRAP markır ile 0.58 ile 0.96 arası bir benzerlik belirlenmiştir. Çalışmada 20 adet SSR markırı ile ortalama %92.5 polimorfizm elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre Capsicum annuum X Capsicum frutescens popülasyonunda hem morfolojik hemde moleküler karakterizasyon sonucunda oldukça geniş varyasyon elde edilmiştir. Elde edilen bu varyasyon hem yeni biber ıslahı programlarında hemde hastalık ve zararlı dayanımı, verim ve bazı kalite kriterlerinin haritalanmasında kullanılabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to carry out the morphological and molecular characterization of the recombinant inbred lines (RIL) of which Capsicum annuum L. X Capsicum frutescens populations were developed using some morphological features and SRAP and SSR markers. For morphological characterization, 15 plant characteristics and 19 fruit characteristics were examined and in the dendogram obtained similarities between 0.51 and 0.95 and two main groups were obtained. While there was only one genotype named 235 in the first main group, other genotypes are included in the second main group. The second main group was divided into 4 subgroups. In addition, a similarity between 0.58 and 0.96 was determined with 20 SRAP markers. In the study, an average of 92.5% polymorphism was obtained with 20 SSR markers. According to the findings obtained, a wide variation was obtained as a result of both morphological and molecular characterization in the population of Capsicum annuum X Capsicum frutescens. This variation obtained can be used both in new pepper breeding programs and in mapping disease and author resistance, yield and some quality criteria.