Gül yağı bileşiminde bulunan sitrenellol, geraniol ve nerolün çevreyi algılama sistemi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation effects of citronellol, nerol and geraniol in rose essential oil on quorum sensing system
  1. Tez No: 391969
  2. Yazar: HALİME ÇEVİKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sitrenellol, geraniol, nerol, Çevreyi Algılama Sistemi, Citronellol, geraniol, nerol, Quorum sensing System
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Birçok Gram-negatif bakteri N-açil homoserin lakton moleküllerini kullanarak birbirleriyle iletişim sağlarlar. AHL moleküllerinin algılanması, bakterinin değişen hücre yoğunluğunda ifade edilen genleri kontrol etmesini sağlar. Çevreyi algılama sistemi olarak adlandırılan bu süreç, virülens faktörler, antibiyotik üretimi ve biyofilm oluşumu gibi birçok bakteriyel davranışın ifadesini kontrol eder. Virülens faktörlerin ifadesi için çevreyi algılama sistemini kullandığı düşünülen bakterilerde bu iletişim sisteminin engellenmesi veya düzenlenmesi ile infeksiyon hastalıklarının tedavisinde yeni yaklaşımlar düşünülebilir. Bu çalışmada, gül yağının temel bileşenleri (sitrenellol, graniol ve nerol) ve bu moleküllerinin karışımı olan SGN'nin çevreyi algılama sistemini inhibitör etkisi Quorum Sensing Selector Strain 1 (QSIS1), Chromobacterium violaceum CV026, C. violaceum VIR07 and Pseudomonas aeruginosa PA01 suşları ile araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda sitrenellol, geraniol, nerol ve SGN'nin C. violaceum CV026, C. violaceum VIR07' de viyolasin üretimini, P. aeruginosa PA01'de ise piyosiyanin üretimi, elastaz üretimi ve kayma hareketini inhibisyon özelliği göstererek anti- çevreyi algılama sistemini etkisine sahip oldukları belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda sitrenellol, geraniol ve nerolün önemli bir çevreyi algılama sistemi inhbitörü oldukları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many Gram-negative bacteria communicate with each other using N-acylhomoserine lactone (AHL) signaling molecules. Detection of AHL allows bacteria to control gene expression in response to changes in cell number. This process, termed quorum sensing (QS), allows control the gene expression of many bacterial behaviors including, virulence factor, antibiotic production and biofilm formation. . Considering bacteria that use QS for the expression of virulence factors, to disrupt or to modify this communication system may provide new approaches to treatment of infections. In this study QS inhibitor effects of major components of rose essential oil (citronellol, geraniol and nerol) and the combination of these molecules SGN were invastigated using Quorum Sensing Selector Strain 1 (QSIS1), Chromobacterium violaceum CV026, C. violaceum VIR07 and Pseudomonas aeruginosa PA01. We found that the citronellol, nerol, geraniol and SGN exhibited anti-QS properties as evidenced by inhibition of violacein production in C. violaceum CV026, C. violaceum VIR07 and pyocyanin, elastase production, swarming motility of P. aeruginosa. The results of the present study indicate that citronellol, nerol, geraniol and SGN have significant anti-QS activity.