Farklı spor konsantrasyonlarındaki arbüsküler mikorizal fungusların Frankliniella occidentalis (Pergande) (Thysanoptera: Thripidae) ve Orius niger (Wolff) (Hemiptera: Anthocoridae) popülasyonlarına etkileri
Effects of arbuscular mychorrizal fungi on Frankliniella occidentalis (Pergande) (Thysanoptera: Thripidae) and Orius niger (Wolff) (Hemiptera: Anthocoridae) populations in different spore concentrations
- Tez No: 391984
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OZAN DEMİRÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, mikorizal fungus, Frankliniella occidentalis, Glomus spp, Gigaspora margarita, Pepper, Mychorizal Fungi, Frankliniella occidentalis, Glomus spp, Gigaspora margarita 2015, 53 pages
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, arbüsküler mikorizal funguslardan Glomus intraradices, G. aggregatum, G. clarum, G. monosporus, G. deserticola, G. brasilianum, G. etunicatum, G. mosseage ve Gigaspora margarita'dan oluşan Endo Roots Soluble (ERS) (Bioglobal Ltd.)'nin 104 (tavsiye dozu), 102 (alt doz) ve 106 (üst doz) spor konsantrasyonları uygulanmış Yalova Çarliston 341 biber çeşidi üzerindeki Frankliniella occidentalis (Pergande) ve Orius niger (Wolff)'in popülasyon seviyeleri araştırılmıştır. Araştırma, 2013 ve 2014 yıllarında Antalya, Aksu-Karaöz'de 2,5 da'lık bir alanda yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre dizayn edilen çalışma alanında her uygulamaya ait parselde tesadüfi olarak seçilen 15 bitkiden 1'er adet çiçek haftalık olarak örneklenerek F. occidentalis ve O. niger'in popülasyon sayımları gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, F. occidentalis'e ait ortalama dişi, erkek, nimf ve toplam birey sayılarının ERS ticari preparatının üç farklı spor konsantrasyonunda da birbirinden farklı olmadığı belirlenmiştir (P > 0,05). Araştırmanın her iki yılında da kontrol uygulamasında saptanan dişi ve erkek sayılarının ERS'nin üç farklı spor konsantrasyonunda elde edilen değerlerden farklı olmadığı, ancak nimf sayılarının ERS dozlarında saptanan değerlerden istatistiki olarak anlamlı olduğu (P < 0,05) bulunmuştur. Kontrol uygulamasında 2013 yılında nimflere ait ortalama değer 31,508 ± 2,602 olarak belirlenirken, 2014 yılında bu ortalama değer 13,931±1,581 olarak kaydedilmiştir. Ayrıca, çalışmanın 2013 yılında kontrol uygulamasında yapılan sayımlarda toplam birey sayısı 27,375 ± 2,364 olarak kaydedilmiş, 2014 yılında ise bu değerin 17,153 ± 2,022 olduğu kaydedilmiştir. Araştırmada her iki yıl da kontrol uygulamasında F. occidentalis'in nimf ve toplam birey sayısının yüksek bulunması, dişi bireylerin yumurta bırakmak için arbüsküler mikorizal fungus uygulanmamış bitkileri, uygulama yapılmış bitkilere göre daha çok tercih ettiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The population levels of Frankliniella occidentalis (Pergande) and Orius niger (Wolff) on Yalova Çarliston 341 pepper variety that grown in different spore concentrations [104 (recommended dose), 102 (lower-dose) ve 106 (higher-dose)] of Endo Roots Soluble (ERS) (Bioglobal Ltd.) that consist of Glomus intraradices, G. aggregatum, G. clarum, G. monosporus, G. deserticola, G. brasilianum, G. etunicatum, G. mosseage ve Gigaspora margarita were determined in this study. Investigation was carried out between the years of 2013 and 2014 in a field of 2.5 acre in Antalya, Aksu-Karaöz. The experimental design was a randomized complete block and all trials were conducted in three replications. The counts of F. occidentalis and O. niger were performed by 15 pepper flowers which were randomly sampled weekly in each plots. It was determined that, the mean numbers of males, females, nymphes and total individuals of F. occidentalis obtained in three different spore concentration of ERS did not differ (P > 0.05) from each other. As a result of the study, the mean numbers of males and females determined in the different spore concentrations of ERS and control trials did not differ each others but mean number of nymphes were found significant (P < 0.05) in control trials than ERS. While the mean number of nymphes determined as 31.508±2.602 in 2013, it was recorded as 13.931±1.581 in 2014 in control trial of the study. Additionaly, total individual numbers of F. occidentalis was 27.375±2.364 in 2013, and this total number was recorded as 17.153±2.022 in 2014 in control trial. The higher nymphes and total individual numbers determined in control trials in both years showed that the control trials were mostly preferred by females of F. occidentalis in order to lay their eggs.