Hartree-fock ve yoğunluk fonksiyon teori metotlarıyla 4xPyrazolo(3,4-d)Pirimidin (X= F, Cl, Br, OH)moleküllerinin kararlı tautomerlerinin belirlenmesi
4-x Pyrazolo (3,4-d) Pyri̇mi̇di̇ne (X= F, Cl, Br, OH) determi̇nati̇on of molecular stable tautomers by hartree-fock and densi̇ty functional theory method
- Tez No: 392008
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH UCUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DFT, NMR, pyrazolo, DFT, NMR, pyrazolo
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalışmada 4-X pyrazolo(3,4-d) pirimidin (X= F, Cl, Br, OH) moleküllerinin bütün tautomerleri, teorik olarak Gaussian 03 paket programında 6-311++G(d,p) temel setli ab initio Hartree–Fock (HF) ve Yoğunluk Fonksiyon Teori (B3LYP) metodları kullanılarak optimize edildi ve en kararlı tautomerleri belirlenerek onların titreşim ve kimyasal kayma analizleri yapıldı.Teorik frekansların bütün atamaları potansiyel enerji dağılımı kullanan VEDA 4 programı ile yapıldı. Kararlı tautomerlere ait hesaplanan bağ uzunlukları, bağ açıları, titreşim frekansları ve NMR kimyasal kayma değerleri literatürde mevcut olan deneysel verilerle karşılaştırıldı ve tablolar halinde verildi. Elde edilen korelasyon değerlerinden teorik ve deneysel sonuçların iyi bir uyum içinde olduğu görüldü. Ayıca HF ve DFT metotlarının birbirine olan üstünlükleri tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, all the tautomers of the 4-X pyrazolo (3,4-d) pyrimidine (X = F, Cl, Br, OH) molecules have theoretically been optimized by using ab initio Hartree-Fock (HF) and density functional theory (B3LYP) methods at level of 6-311 ++ G (d, p) basis set. After their most stable tautomers were determined. Their vibrational and chemical shifts analysis were done. All the assignments of the theoretical frequencies were performed by using the potential energy distribution program VEDA 4. The calculated bond lengths, bond angles, vibrational frequencies and NMR chemical shifts of the stable tautomers of the title molecules were compared the experimental data which is available in the literature, and listed in tables. From the obtained correlation values between the theoretical and experimental results it was obtained to be good agreement with the each other. In addition the HF and DFT methods were compared.